Članak

Uložen nalaz vještaka

6. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Sarajeva, Državno tužilaštvo uložilo je nalaz i mišljenje sudskog vještaka, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović uložio je nalaz i mišljenje vještakinje Zorice Lazarević te popratnu medicinsku dokumentaciju u odnosu na pet oštećenih osoba. Lazarević je na ranijim ročištima iznijela nalaz.

Odbrana prvooptuženog Ramiza Avdovića uložila je prigovore na zakonitost i relevantnost ovih dokaza, navodeći da se pojavljuju dijagnoze koje nemaju dodirnih tačaka sa dijagnozama koje su u konačnici postavljene.

Odbrana Iulian-Nicolaea Vintile predložila je da se ovaj nalaz i mišljenje izbaci u cijelosti, istaknuvši da “to nije odgovor na navode vještaka Odbrane, nego paralelno mišljenje”.

“Postoje standardi. Ništa od toga vještak nije upotrijebio”, rekao je branilac Vlado Adamović, istaknuvši da je “nalaz i mišljenje vještaka Kučukalića ostao nedirnut”.

Avdoviću i Vintili se sudi za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Centralnog zatvora. Tužilaštvo smatra da su civili bili izloženi patnji i mučenju te odvođeni na prisilni rad.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Tužilaštvo je najavilo da će izmijeniti optužnicu u pogledu činjeničnog stanja.

Suđenje će se nastaviti 27. oktobra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English