Članak

Masakriranje ljudi

6. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene u Rogatici, svjedokinja Državnog tužilaštva je izjavila da joj je Ilija Vukašinović u augustu 1992. rekao da izvede djecu iz kuće u Kramer Selu.

This post is also available in: English

Hasiba Pašić je ispričala da je sa drugim bošnjačkim stanovništvom bila smještena u podrumu jedne od kuća, odakle je ugledala trojicu srpskih vojnika. Kako je navela, prepoznala je Iliju Vukašinovića, kojeg je poznavala odranije.

On joj je rekao da izvede djecu i zaprijetio joj da će baciti bombu ako ne izađu iz podruma. Svjedokinja je kazala da je kasnije došlo još srpskih vojnika.

Sa Ilijom Vukašinovićem, za ubistva i pljačkanje na području Rogatice, Tužilaštvo BiH tereti Radomira Markovića, Mileta Kušića, Dragana Božovića, Sašu Perkovića, Radomira Gluhovića, Peru Radovića i Miloša Vukašinovića, pripadnike Sočićke čete Rogatičke brigade VRS-a.

Tužiteljica Dika Omerović je pojasnila da ovu svjedokinju ispituje na okolnosti širokog i sistematičnog napada u Rogatici.

Svjedokinja Pašić je kazala da su odvedeni na Stjenice, gdje su muškarci odvojeni od žena i djece. Istaknula je da je među muškarcima bio njen suprug, čije je posmrtne ostatke pronašla kasnije.

“Nas je bilo 80 žena i djece, a 40 do 50 muškaraca. (…) Muškarci ostaju ispred škole, a mi idemo iza škole. (…) Čula sam pomaganje ljudi, vrisak, masakriranje ljudi”, rekla je svjedokinja.

Ona je izjavila da je vojnik, za kojeg je čula da se zove Zoran Kušić, naredio ženama da mu predaju zlato, uz prijetnju da će ubiti najmanje dijete “ako bude suprotno”.

“Nakon šest sati, nastala je rafalna pucnjava. (…) Nama su rekli da ulazimo u školu. Krv ispred škole je saprana. (…) Svako je svom prepoznao glas, tužno i žalosno, vrisak veliki”, prisjetila se Pašić, napomenuvši da su ubijeni muškarci odvezeni, a među njima i njen suprug.

Svjedokinja je kazala da je pronašla posmrtne ostatke muža, ali da još nisu pronađene sve ostale žrtve.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English