Članak

Odvođenje zatvorenika

5. Oktobra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je da je jedne prilike sa Ratkom Mihajlovićem došao i optuženi Željko Stanarević i iz skladišta firme “IMP” u selu Ripač odveo par zatvorenika.

This post is also available in: English

Milan Popović, nekadašnji šef smjene u Stanici milicije Ripač, ispričao je da je polovinom juna 1992. godine iz svoje kancelarije vidio u skladištu firme “IMP” zatvorene civile, kojih je bilo oko 140.

Kako je objasnio, zatvorenici su tu bili oko mjesec dana, a tokom njegove smjene dva puta je vidio izvjesnog Ratka Mihajlovića, bezbjednjaka iz vojske koji je imao spisak i sa par pripadnika Vojne policije odvodio je zarobljenike na razmjenu.

“Među vojnim policajcima jednom sam zapazio Stanarevića. Zatvorenike su prozivali i stavljali na kamion. Ne mogu da kažem da su ih tom prilikom tukli, ali jesu bili možda malo grublji prema njima i požurivali ih da se popnu na kamion”, kazao je svjedok, objasnivši da je on imao informaciju da se zatvorenici vode na razmjenu.

U nastavku svjedočenja Popović je rekao i da je osim Mihajlovića zatvorenike jednom odvodio i izvjesni Branko Vignjević, ali da Stanarević nije bio s njim.

Kako je objasnio, nakon mjesec dana, hangar je ostao prazan, a nakon rata je čuo da su zatvorenici završili u jami.

Tužilaštvo tereti Željka Stanarevića da je, kao vojni policajac Petnaeste bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (opština Bihać), učestvovao u progonu bošnjačkih civila.

Na teret mu je stavljeno da je u junu i julu 1992. učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan.

Nekadašnji pripadnik Vojne policije Miroslav Tankosić kazao je da nije lično nikada vidio ali da je čuo da su zatvorenici iz Ripača odvođeni u kasarnu Račić na ispitivanje, te da nije vidio optuženog Stanarevića da lično odvodi zatvorenike.

“Možda je Stanarević tu bio, ali ja ga lično nisam vidio. Nisam znao ni gdje ih vode na razmjenu. Mada je bilo raznih priča – od toga da su ih negdje razmijenili pa do toga i da su ubijeni”, izjavio je Tankosić.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Muhamed Hodžić, koji je potvrdio da je u ljeto 1992. godine s područja Ljutočke doline otišlo između 6.000 i 8.000 bošnjačkih stanovnika, koji su preko Štrbačkog buka uglavnom došli do Bihaća.

Hodžić je rekao da optuženog Stanarevića ne poznaje, niti može da kaže da ga je vidio među vojnim policajcima.

Suđenje se nastavlja 19. oktobra.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English