Članak

Muka i patnja svjedokinje

5. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Odžaka, svjedokinja je ponovila da ju je optuženi Ilija Jurić seksualno zlostavljao.

This post is also available in: English

Na poziv Suda BiH, Milica Đekić ponovno je svjedočila, ponovivši da ju je silovao Ilija Jurić. Među vojnicima koji su bili prisutni kada je silovana u kuću u Posavskoj Mahali (općina Odžak), svjedokinja je spomenula Pavu i Iliju Glavaša, Marijana Brnjića te Martina Barukčića.

“Oni su mene poderali, sva sam krvava bila. To je trajalo pola noći… Muka i patnja… Na kraju su me istjerali, bila sam nemoćna, šutirana sam. Dvije žene su mi pomogle da ustanem i otišla sam kući”, ispričala je Đekić.

Ona je također rekla da su svi vojnici bili u šarenoj uniformi sa oznakama Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te da su bili naoružani puškama.

Jurić je optužen da je, kao pripadnik 102. brigade HVO-a, u noći između 4. i 5. juna 1992. u kući u mjestu Posavska Mahala (općina Odžak) silovao i seksualno zlostavljao žensku osobu srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Jurića i da je, zajedno s drugim vojnicima, u julu 1992. godine presreo i maltretirao dvije žene srpske nacionalnosti koje su s djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku.

Barukčić, Pavo i Ilija Glavaš te Brnjić su u drugom predmetu optuženi za zločine počinjene u Odžaku.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, svjedokinja je kazala da se ne sjeća koliko je puta davala izjave o onome što je preživjela.

“HVO-u sam davala izjave kada su me trebali odvesti doktoru. Tada nisam pričala šta mi se dogodilo, jer nisam smjela. Udruženju žena 1994. godine sam dala izjavu, oni su pisali zapisnik. Tada sam pričala šta mi se desilo…”, rekla je svjedokinja.

Suđenje će se nastaviti 12. oktobra, kada će Tužilaštvo BiH iznijeti završnu riječ.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English