Članak

Vojna policija odvodila muslimane

28. Septembra 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju Željku Stanareviću da je vojna policija odvodila muslimane koji su bili zatvoreni u policijskoj stanici Ripač (opština Bihać).

This post is also available in: English

Nenad Rodić, nekadašnji policajac u Ripaču, ispričao je da je 1992. godine desetak dana radio na obezbjeđenju oko 150 ili 160 muslimana zatvorenih u policijskoj stanici.
“Dolazila je vojna policija u intervalima i odvodila te ljude”, kazao je Rodić i dodao kako mu je rečeno da oni idu na razmjenu.
On se prisjetio da su dvije osobe iz vojne bezbjednosti dolazile da ispituju zatvorenike.
Svjedok je na pitanje Državnog tužilaštva potvrdio da je poznavao neke od pripadnika vojne policije, koji su bile mlađe osobe, dodavši da je poznavao i Željka Stanarevića. Kazao je da je čuo da su te mlađe osobe dolazile po zarobljenike.
Nakon što mu je predočen zapisnik iz prošle godine u kojem je naveo kako je čuo da je Željko Stanarević dolazio u policijsku stanicu, Rodić je rekao da je od kolege čuo da ga je vidio na kamionu prilikom odvođenja.
Tužilaštvo tereti Stanarevića da je, kao vojni policajac Petnaeste bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (općina Bihać), učestvovao u progonu bošnjačkih civila.
Na teret mu je stavljeno da je u junu i julu 1992. učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan.
Bego Demirović, drugi svjedok, kazao je da je kao 18-godišnjak bio zatvoren 17 dana u improviziranoj policijskoj stanici u mjestu Ripač, nakon čega je razmijenjen.
“Nakon nas, ostalo je oko 70. Mi smo otišli, oni su ostali iza nas. Neki su nađeni u jami Bezdan, ubijeni su”, rekao je Demirović.
Edin Delić je ispričao da je radio kao novinar na radiju Bihać, dodavši da je tokom rata mogao čuti radio Korenica, koji je imao repetitore na Plješevici. On je potvrdio da je radio Korenica “emitovao program s ciljem zastrašivanja stanovništva koje je živjelo na području tadašnjeg bihaćkog okruga”.
Nastavak suđenja zakazan je za 5. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English