Članak

Nije tukao muškarce iz Gorice

25. Septembra 2015.00:00
Na suđenju Nikoli Mariću za zločine u Prozoru, svjedok Odbrane izjavio je da optuženi nije zlostavljao muškarce koji su u ljeto 1993. godine privedeni iz sela Gorica.

This post is also available in: English

Jozo Meštrović, koji je bio komandir čete vojne policije u Prozoru, kazao je da je sa Marićem i drugima otišao u Goricu da privede Hamdu Bevaba, za koga su imali informacije da je „odmetnut i naoružan“.
„Meni je Bevab bio interesantan zbog eksploziva. Ranije je u Gorici bila velika diverzantska akcija, miniran je most… Došli smo da ga razoružamo i privedemo“, rekao je Meštrović.
On je dodao da su Bevaba oko 22.00 sata zatekli ispred kuće kako prije rakiju i da im je nakon prvobitnog negiranja priznao da ima lovačku pušku.
Kasnije je, prema riječima Meštrovića, potvrdio da ima još jednu pušku, ali je tvrdio da ona pripada njegovom maloljetnom sinu.
„On je tražio da i mali ide s njim. Možda smo napravili propust što smo dozvolili da sin krene, ali on je jednostavno insistirao“, prisjetio se svjedok.
Meštrović je dodao da je Marićev zadatak bio da ih sprovede u vojnu policiju, dok je on otišao da posjeti rodbinu u selu. Kada se vraćao nakon petnaestak minuta, svjedok je vidio Marićevo vozilo ispred kuće u kojoj je boravio s porodicom u selu Gornji Lug.
„Ušao sam i zatekao kako sjede njih trojica. Ne znam odakle se stvorio ovaj treći. Bio je problem zbog malodobnika… Iz službe sigurnosti su rekli da njih dvojicu dovedu a da malog vrate“, rekao je svjedok i dodao da je otišao nakon 20 minuta.
Meštrović je bio kategoričan da za cijelo vrijeme u Gorici i u Gornjem Lugu niko nije maltretiran, da Marić nije nikoga udarao, pucao ili gasio cigarete na tijelu muškaraca.
„Najgore od svega je bilo kad je otac galamio na sina da prizna da je njegova puška“, istakao je svjedok.
Marić je kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optužen po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.
Na suđenju je kao svjedok Odbrane saslušan i Mato Zadro, koji je kao pripadnik domobranske jedinice bio stražar u srednjoj školi u kojoj je bilo zatočeno bošnjačko stanovništvo.
On je rekao da je jedne noći ranjena jedna osoba nakon što su dvojica vojnika dovela neke ljude. Zadro je bio udaljen od zgrade škole i nije vidio šta se dešavalo, ali je naveo da je čuo pucanj i da je vidio kada „ranjenog iznose u ćebetu“.
O akciji u mjestu Tolovac na poziv Odbrane svjedočio je i Žarko Zelenika. On je kazao da je s Marićem, koji je takođe bio u vojnoj policiji, otišao u Tolovac nakon što im je rečeno da je primjećena grupa ljudi i da ih dovedu.
U tom mjestu im je, kako je dodao, jedan čovjek rekao da ima negdje preko 200 ljudi.
„Poslali smo jednog momčića da pozove te ljude i da im se jamči sigurnost… Njih 23 se pojavilo drugi, treći dan“, rekao je Zelenika, napominjući da su se oni isti dan vratili u grad da „vraćaju položaje“.
Prema njegovim riječima, Marić nije nikoga tukao, psovao ni vrijeđao dok je bio s njim u Tolovcu.
Suđenje se nastavlja 1. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English