Članak

Srbi napuštali Livno iz straha

23. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Livnu, svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se kako je u ljeto 1992. godine bio pritvoren u Osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić”.

This post is also available in: English

Vitko Duvnjak je ispričao da je početkom rata u Livnu vlast preuzela Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), a da je u samom gradu većinsko stanovništvo bilo srpske i bošnjačke nacionalnosti. Većina Srba, prema svjedoku, u martu i aprilu 1992. napustila je Livno iz straha.
On je naveo da je bio pritvoren pet do šest dana u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, u junu ili julu 1992. godine.
“Išao sam ujutro da se prijavim u policiju, bilo je obavezno javljanje u osam ujutro i pet poslije podne. (…) U naš stan je došla policija i rekli su nam da se moramo javiti u školu. Ne samo ja i supruga već svi Srbi”, izjavio je svjedok i dodao da su s policijom u školu krenuli njegova supruga i on, te komšije Bulović.
U školi su, kako je kazao Duvnjak, bili pritvoreni civili, odnosno većina Srba koji nisu napustili Livno.
“Uslovi za mene lično nisu bili loši jer me niko nije dirao. Bilo je pet ošišanih, koji su dovedeni iz Splita, Tuzlaci, oni su, kako sam čuo, završili na najgori mogući način. I Bajilo je maltretiran užasno”, ispričao je svjedok i dodao da mu je, nakon što je puštena iz škole, u posjetu dolazila supruga i donosila kafu.
On je rekao da ne zna optuženog Zdenka Andabaka, ali da je čuo da je on iz zatvora spasio njegove prijatelje Miloša i Boška iz Velikog Gubera. Dodao je da je dobro poznavao Andabakovog oca, konobara Pavu.
Andabaku se sudi sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila koji su 1992. godine bili zatočeni u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”. Optužnica ih u 29 tačaka tereti za zatvaranje, mučenje i ubistva.
Prema optužnici, Andabak je bio zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a u Livnu.
U nastavku svjedočenja, Duvnjak je kazao da je, prije nego je zatvoren u školu, bio pritvoren u policijskim garažama u Livnu, dok nije dao izjavu i predao dvije puške “papovke” i nešto municije, koje mu je dala Srpska demokratska stranka (SDS) koncem 1991. godine.
Na pitanje Odbrane prvooptuženog Andabaka, Duvnjak je odgovorio da se prijavio na spisak Crvenog krsta, kako bi napustio Livno u ljeto 1993. godine.
Suđenje se nastavlja 30. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English