Članak

Osporavanje istraga sarajevske policije

23. Septembra 2015.00:00
U nastavku svjedočenja na suđenju Ratku Mladiću, vještak Odbrane za balistiku Zorica Subotić tvrdila je da Vojska Republike Srpske (VRS) 1993. i 1994. godine nije ispalila minobacačke granate koje su ubile desetine civila u Sarajevu.

This post is also available in: English

U ekspertskom izvještaju, Subotić je pobijala nalaze više istraga sarajevske policije i UNPROFOR-a da su minobacačke granate u nizu teških incidenata u Sarajevu doletjele iz pravca položaja VRS-a.

Poslije analize istražnog materijala i tragova na terenu, Subotić je, iznoseći obilje tehničkih detalja, sugerisala, a u nekim slučajevima i tvrdila, da su projektili bili ispaljeni iz pravca u kojem je bila Armija BiH (ABiH).

Prema njenom nalazu, minobacačke granate koje su u sarajevskom naselju Alipašino Polje u januaru 1994. ubile šestoro djece, bile su ispaljene iz pravca UPI instituta, gdje je bila ABiH, a ne iz okoline Instituta za slijepe, koju je držala VRS.

Subotić je ukazala na to da su se nalazi UNPROFOR-a i sarajevskih istražitelja razlikovali ne samo oko pravca doleta granate, nego i oko kalibra minobacača iz koje su one bile ispaljene.

Poslije analize dostupne dokumentacije, Subotić je kao tačan prihvatila nalaz UNPROFOR-a i zaključila da su dvije granate bile ispaljene iz iste cijevi od 120 milimetara, sa udaljenosti veće od tri i po kilometra, gdje je bila ABiH.

Mladić, nekadašnji komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu, kroz kampanju granatiranja i snajperisanja. Optužnica ga tereti i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prema Subotić, istražitelji u Sarajevu pogrešno su utvrdili i odakle je doletjela granata od koje je 12. jula 1993. stradalo 13 građana u redu za vodu u naselju Dobrinja.

Složivši se sa nalazom da je mina eksplodirala kada je pogodila jednu ženu u redu, Subotić je, analizirajući tragove eksplozije, utvrdila da je projektil doletio iz pravca suprotnog onom koji je naveden u optužnici.

“Najbliži položaj VRS-a, u pravcu doleta granate koji smo mi odredili, bio je udaljen osam do devet kilometara… a maksimalni domet minobacača je daleko manji”, naznačila je Subotić.

Metod kojim su pravac doleta granate odredili policijski istražitelji u Sarajevu, ona je nazvala “neprihvatljivim, netačnim i, za bilo koje razmatranje, neupotrebljivim”.

Subotić će iskaz nastaviti u ponedjeljak, 28. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English