Članak

Nestanak supruga

23. Septembra 2015.00:00
Prva sjedokinja Državnog tužilaštva izjavila je da je optuženog Jovana Popovića vidjela nekoliko minuta nakon što je shvatila da joj je nestao suprug.

This post is also available in: English

Mubina Zukić se prisjetila kako su ujutro 29. maja 1992. godine dvije uniformisane i naoružane osobe došle do njene porodične kuće u višegradskom predgrađu Rodića Brdo i “tražile crvenu ‘folciku’”, a potom otišle.

Nakon 15 minuta, kako je navela, čula je vrisku iz pravca tetkine kuće, gdje se uputila.

“Stigla sam tamo. Zatekla sam njih kako plaču i Jovana Popovića kako sjedi u kući”, ispričala je svjedokinja.

Kazali su joj da je odveden tetak i da se optuženi, koji je inače bio njen komšija, ponudio da ga ode tražiti. Prema iskazu svjedokinje, optuženi i ona su se dogovorili da ona ode po svoja kola, a on po gorivo.

“Pred kućom me čekao muž. Rekla sam mu da treba Jovanu auto da vidi šta je s tetkom”, posvjedočila je Zukić i dodala da je njen suprug Ševal odlučio da odveze automobil, a da je ona otišla do kuće da vidi dijete.

Dok je nekoliko minuta razgovarala sa svekrom, shvatila je da joj nema supruga.

“Dolje je auto stajao, sva četvora vrata otvorena, ali Ševala nije bilo”, kazala je svjedokinja i dodala da je tada opazila “Jovana da ide iz pravca svoje kuće” i da joj je rekao da ne zna gdje joj je muž.

Muža, kako je istakla, više nije vidjela.

Popović je optužen da je bio u grupi vojnika predvođenih Milanom Lukićem koji su sredinom juna 1992. godine došli u Rodića Brdo, te u višegradsku policijsku stanicu odveli nekoliko civila, kojima se od tada gubi svaki trag. Na teret mu je stavljena i pljačka u Rodića Brdu i drugim selima.

Svjedokinja Zukić se prisjetila i odvođenja suprugovog brata Fadila 17. juna 1992. godine, kada je ponovo vidjela uniformisanog i naoružanog Popovića kako dolazi iz pravca glavnog puta.

Ona je kazala da je optuženog ponovo upitala za supruga, a da joj je on odgovorio da ništa ne zna i da je “primoran na to”. Rekao joj je i “da je tom prilikom pretresao kuću tražeći njenog svekra” te tvrdio “da mu ne želi zlo”.

Zukić je precizirala da nije vidjela kada je uhapšen njen djever Fadil, a da je vidjela “ljude u policijskim uniformama kako ga odvode”.

Prema svjedokinji, optuženi je uzeo njeno vozilo i nikad ga više nije vratio.

U unakrsnom ispitivanju Odbrane, Zukić je kazala da nije čula da je optuženi učestvovao u odvođenju nekoga iz Rodića Brda, ali je negirala da mu je rekla da kod sebe ostavi njen automobil.

Suđenje će se nastaviti 30. septembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English