Članak

Suđenje na čekanju sedam mjeseci

21. Septembra 2015.00:00
O daljnjem toku suđenja za zločine počinjene na području Kotor-Varoši odlučit će se nakon novog vještačenja optuženog Dragoslava Bojića, zaključeno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

This post is also available in: English

Vještak medicinske struke, hirurg Nikica Šutalo, po naredbi Suda BiH proučio je novu medicinsku dokumentaciju Dragoslava Bojića, kojem je operisan tumor abdomena. Riječ je o novom nalazu radiologa i hematologa te dokumentaciji koja govori da je Bojić hospitalizovan 27. augusta ove godine, zbog stanja izazvanog hemoterapijom.

“Bolesniku ostaje još jedna hemoterapija, posljednji ciklus. (…) Poslije toga je potrebno omogućiti vještačenje kompletne originalne dokumentacije i samog bolesnika, pa donijeti konačan sud”, kazao je Šutalo, dodavši da mu do sada dostavljeni dokumenti nisu dovoljni za kompletno vještačenje.

Branilac Milan Romanić je rekao da se svakodnevno čuje sa optuženim Bojićem, te da je on ipak primio posljednju hemoterapiju i da je trenutno u bolnici zbog pada imuniteta. U narednom periodu, prema Romaniću, bit će snimljen “novi CT”.

Vještak Šutalo je kazao da to znači da će se na novo vještačenje čekati još oko mjesec dana.

“Poslije toga, u najboljoj varijanti, bolest se ne mora nikada vratiti. U najgoroj, može da se vrati i za šest mjeseci, ali rano je o tome govoriti”, naveo je Šutalo.

Tužilaštvo BiH je, kako je rečeno na ročištu, početkom septembra podnijelo zahtjev za razdvajanje postupka protiv Bojića u odnosu na ostalih pet optuženih. Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu, koji je i Vijeće odbilo.

Dragoslavu Bojiću se sudi – sa Savom Tepićem, Duškom Maksimovićem, Duškom Vujičićem, Radojkom Keverovićom i Ilijom Kurušićem – za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir Policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

U ovom predmetu posljednji put svjedok je saslušan na ročištu u februaru 2015., od kada je suđenje zbog bolesti Bojića odgođeno na neodređeno.

Nova statusna konferencija, na kojoj bi se trebao čuti konačan nalaz i mišljenje vještaka o Bojiću, te odlučiti o daljnjem toku postupka, zakazana je za 2. novembar.

Džana Brkanić


This post is also available in: English