Članak

Silovanje na zadnjem sjedištu

21. Septembra 2015.00:00
Odbrana Ilije Jurića je pročitala izjavu u kojoj je svjedokinja navela da je najveću patnju doživjela u junu 1992. godine kada su je seksualno zlostavljali Martin Barukčić i Marijan Brnjić.

This post is also available in: English

Najveća patnja svjedokinje Ljubice Lešić, koja je u međuvremenu preminula, bila je 4. na 5. juni 1992. godine, kada su oko ponoći u kuću Drage Ninkovića došli vojnici.

“Došla su dva vozila, iz kojih su izašla četvorica vojnika u uniformama i sa čarapama na glavi. Po glasu sam prepoznala Glavaša, Barukčića i Brnjića. Znala sam da su pripadnici ‘Vatrenih konja’. Dovezli su me pred jednu kuću i natjerali me da zovem žene da izađu… Zatim su nas odvezli u Posavsku Mahalu”, kazala je Lešić u izjavi datoj Tužilaštvu BiH u martu 2014. godine.

Jurić je optužen da je, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u noći između 4. i 5. juna 1992. u kući u mjestu Posavska Mahala (općina Odžak) silovao i seksualno zlostavljao žensku osobu srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH tereti Jurića i da je, zajedno s drugim vojnicima, u julu 1992. godine presreo i maltretirao dvije žene srpske nacionalnosti koje su s djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku.

U izjavi je svjedokinja rekla da ju je Martin Barukčić odvezao u šumu, do kuće Jele Barukčić. Prema njenim riječima, počeo je trgati njenu odjeću i tjerati je da ljubi krst.

“Ubacio me je u auto, pokidao suknju i bluzu… skinuo pantalone i počeo me silovati. Ja sam vrištala. Prebacio me je na zadnje sjedište, gdje me je nastavio silovati. To je trajalo oko sat”, ispričala je svjedokinja.

Kako je kazala, nakon toga je odvezena u jednu kuću, gdje su je tukli i tupim dijelom noža prelazili preko vrata. Tu su je vojnici nastavili silovati.

“Od udaraca i mučnine sam pala u nesvijest”, izjavila je ona.

Svjedokinja je rekla da je u prethodnim izjavama kazala da su je silovali Pavo i Ilija Glavaš. Ali da sa sigurnošću može reći da su to uradili Martin Barukčić i Marijan Brnjić.

Suđenje će se nastaviti 28. septembra, kada će Tužilaštvo iznijeti završnu riječ.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English