Članak

Podignuta optužnica za zločine u Krajini

21. Septembra 2015.00:00
Državno tužilaštvo je protiv devetorice bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH) podiglo optužnicu za zločine počinjene na području općina Cazin, Velika Kladuša i Bužim.

This post is also available in: English

Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Mehmed Alešević, Nedžad Bapić, Samir Isaković i Husein Isaković terete se nepotvrđenom optužnicom da su od novembra 1994. do augusta 1995. godine zlostavljali civile i ratne zarobljenike u zatvoru u komandi 505. brigade Petog korpusa ABiH, koja je bila smještena u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade, a ostali optuženi vojni policajci.

Terete se za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) te civilima.

“Zarobljenici su u zatvoru u hotelu ‘Radoč’ bili smješteni u nehumanim uvjetima. Optuženi su ih svakodnevno izvodili u dvorište i udarali ih, bacajući na njih betonske blokove, prisiljavali ih na samopovređivanje i seksualno zlostavljali”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Nakon izvođenja i maltretiranja, kako se navodi, osam bivših pripadnika VRS-a su odvedeni i ubijeni, dok su u zatvoru od posljedica zlostavljanja preminula trojica civila i jedan bivši pripadnik NOAPZB-a.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Denis Džidić


This post is also available in: English