Članak

Novo vještačenje Zulfikara Ališpage

21. Septembra 2015.00:00
Kako bi se utvrdilo da li zdravlje Zulfikara Ališpage dozvoljava njegovo prisustvo na suđenju, Sudsko vijeće je zatražilo novo vještačenje.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji, advokat Ragib Hadžić je rekao kako će u narednom periodu Ališpagi biti urađena “reoperacija”, jer prethodna nije uspjela. Dodao je kako optuženi, koji je smršao 35 kilograma, trenutno razmatra na kojoj klinici će uraditi “reoperaciju”.

“Moja probava ne funkcioniše”, kazao je optuženi Ališpago, te pojasnio kako mu je odstranjen dio jednjaka.

Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u selu Trusina zajedno sa još petoricom pripadnika Armije BiH (ABiH) – Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem, Nedžadom Hodžićem i Nihadom Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti, postupak je razdvojen u martu prošle godine.

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da će vještačenje na osnovu svih dosadašnjih nalaza uraditi doktor kojeg odredi Sud BiH, dok je advokat rekao kako u državi ne postoji dovoljno stručna osoba da procijeni kompletnu situaciju. On je dodao kako će dostaviti i mišljenje doktora iz inostranstva.

Predsjedavajuća Marenić je kazala kako su vještaci medicinske struke u ljeto prošle godine zaključili da optuženi može prisustvovati suđenju dva puta po dva sata dnevno, uz pravljenje pauze.

U međuvremenu, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Memić, Hodžić i Bojadžić su nepravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava hrvatskih civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik brigade “Neretvica” oslobođeni su optužbi.

Kao komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Ališpago je optužen što “nije preduzeo nužne i razumne mjere da počinioci zločina budu kažnjeni”.

Naredna statusna konferencija zakazana je za 12. oktobar.

Amer Jahić


This post is also available in: English