Članak

Šok u firmi nakon hapšenja Miloševića

16. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedokinja Odbrane je izjavila da su optuženi Ostoja Stanišić i Marko Milošević sredinom jula 1995. godine bili na borbenim položajima oko sela Petkovci (općina Zvornik).

This post is also available in: English

Jelenka Lazić, nekadašnja kuharica u Šestom bataljonu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), potvrdila je da su Stanišić i Milošević bili u komandi bataljona čije je sjedište bilo u Petkovcima.

Nakon 12. jula 1995. godine, kako je rekla, optužene je viđala povremeno u komandi bataljona.

“Dođu, pitaju kakvo je stanje i odu na liniju”, kazala je Lazić, koja je svjedočila na poziv Miloševićevih branilaca.

Ona je ispričala da je 13. jula 1995. godine sahranjen sin Nikole Stevića, te da je tog dana u selu vidjela Stanišića i Miloševića. Dodala je da su bili kratko, jer su morali ići na položaje.

“Vidim, dobro se sjećate svega. U izjavi Tužilaštva, koliko vidim, ničega se ne sjećate”, prokomentarisao je tužilac Predrag Tomić.

“Što su me pitali, toga sam se sjetila. Ovo me niko nije pitao”, odgovorila je Lazić.

Tužilac Tomić je dodao kako se svjedokinja, kada je ranije davala izjavu, nije mogla sjetiti ni kako joj se brat zove.

Tužilac je želio saznati i kako se sjetila da je na sahrani bio Branko Avramović, a svjedokinja je obrazložila da joj je ostao u sjećanju jer se radi o krupnom i razvijenom čovjeku.

“Proveo sam vas kroz komandu, ne znate imena, a Branka znate”, rekao je tužilac.

Kao svjedok Odbrane, Avramović je ranije na suđenju kazao kako je od svjedokinje saznao da su optuženi 13. jula bili kratko u Petkovcima i otišli na liniju.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca. Kako se navodi u optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, smještenog u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Svjedokinja Mila Lazarević iskaz je dala na okolnosti karaktera optuženog Miloševića. Rekla je da zajedno rade u “Elektrodistribuciji” u Zvorniku.

“Marko je čovjek koga ne možete da ne volite”, kazala je ona i dodala kako optuženi pomaže povratnicima u Zvorniku.

Na pitanje kakva je bila reakcija u firmi kada je Milošević uhapšen, svjedokinja je odgovorila da je to bio veliki šok, te da joj je poslije rekao kako nije učestvovao u zločinu počinjenom u Petkovcima, već da su to uradili nepoznati vojnici.

Suđenje se nastavlja 23. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English