Članak

Počelo suđenje za zločine u Bosanskoj Krupi

16. Septembra 2015.00:00
Čitanjem optužnice i uvodnom riječju Tužilaštva BiH počelo je suđenje za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene na području Bosanske Krupe.

This post is also available in: English

Jadranko Šaran, Samir Šabić i Zijad Kadić optuženi su za zatvaranje civilnog stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti te jednog ratnog zarobljenika, ubistvo i nečovječno postupanje. Na teret im je stavljeno i neopravdano odgađanje raspuštanja sabirnih centara od septembra 1995. do jula 1996. godine u nekoliko objekata u Bosanskoj Krupi.

Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Kako se navodi, Šaran je naredio zatvaranja civila u sabirni centar Jasenica, a čuvali su ih stražari nad kojima je efektivnu kontrolu imao Šabić. Zatočeni civili su, prema Tužilaštvu, držani u nehumanim uslovima, te vođeni na prinudne radove, a među njima je bilo i dvoje maloljetne djece.

Po jednoj od tačaka optužnice, Zijad Kadić je optužen i za ranjavanje Milke Ćurguz na prinudnom radu.

Šabić se tereti da je u periodu između 22. septembra i 9. oktobra 1995. u Jasenici ispitivao civile Slobodana Topolića i Miloša Bundala, koje je potom udarao Zijad Kadić u prisustvu drugih nepoznatih policajaca. Prema optužnici, Šaran je propustio spriječiti ovo i druga zlostavljanja zatvorenih civila i jednog ratnog zarobljenika.

Također, kako se navodi, Šaran je izdao naređenje za privođenje civila Marka Gakovića, koji je uspio pobjeći, ali nakon što je Šabić raspisao patrolni nalog i poslao policajce da ga nađu, njemu se gubi svaki trag. Tijelo Gakovića ekshumirano je naknadno.

Tužiteljica Ozrenka Nešković je navela da su optuženi, suprotno svim konvencijama, držali pritvorene lica treće životne dobi i djecu, čak i nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma 1995. godine.

Ona je kazala da u ovom predmetu “prednjače materijalni nad subjektivnim dokazima”, zbog proteka vremena. Kako je rekla, ima manje od deset živih svjedoka.

Odbrane optuženih su negirale bilo kakva krivična djela svojih branjenika, ali su uvodna obraćanja ostavili za period kada Tužilaštvo okonča svoj dokazni postupak.

Optužnica za zločine u Bosanskoj Krupi potvrđena je u januaru 2015. godine. Sa Šaranom, Šabićem i Kadićem bio je optužen i Fahrudin Hadžiosmanagić-Tadžić, a postupak protiv njega je razdvojen.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH trebao bi biti saslušan 30. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English