Članak

Dževad Dulić oslobođen

11. Septembra 2015.00:00
Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg pripadnika Armije BiH (ABiH) Dževada Dulića optužbe za silovanje jedne osobe počinjeno u decembru 1993. na području Cazina.

This post is also available in: English

Kako je iznijela predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić, Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da je Dulić u decembru 1993. uopće boravio na području sela Beganovići, gdje je izvršeno silovanje svjedokinje S-1, čiji je suprug bio pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).
“Analizom svih izvedenih dokaza, Vijeće se uvjerilo da je optuženi bio pripadnik 501. brigade Petog korpusa ABiH, a ne 510. bosanskooslobodilačke brigade, kako je to navedeno u optužnici. Iz dokaza također apsolutno ne proizlazi da je optuženi u decembru 1993. uopšte odlazio u selo Beganovići i bio u kući gdje je izvršen zločin”, rekla je sutkinja Pašić.
Prema ocjeni Sudskog vijeća, iskaz svjedokinje S-1 je proturječan samom sebi, kao i drugim dokazima u pogledu identifikacije optuženog kao počinioca djela.
“Vijeće je uvjereno van svake sumnje da je oštećena svjedokinja preživjela krajnje brutalno i nehumano silovanje od strane dvojice nepoznatih vojnika, ali u iskazu postoji niz nedosljednosti koje se tiču njenog prepoznavanja optuženog kao počinioca”, kazala je Pašić.
U iskazu svjedokinje S-1, istakla je Pašić, ostaje nejasno kada je saznala ime optuženog.
“Nasuprot iskazu svjedokinje S-1, svjedoci Odbrane su kazali da optuženi nikada nije pio alkohol i da se nikada nije neprimjereno ponašao”, rekla je Pašić.
Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

Denis Džidić


This post is also available in: English