Članak

Između dvije vatre

9. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedoci Tužilaštva govorili su o pogibijama i ranjavanju zatočenika koji su 13. avgusta 1993. dovedeni na prinudne radove u Šantićevu ulicu.

This post is also available in: English

Svjedok S-8 je kazao da je iz logora Heliodrom doveden u Šantićevu ulicu i da je ranjen dok su postavljali vreće za pijesak.

“Ja sam nosio vreće do jedne garaže, a drugi do kuća kod Neretve gdje su, mislim, bili pripadnici Armije BiH. Bila je pucnjava, pravi rat”, prisjetio se S-8 na suđenju Miletu Puljiću.

On je rekao da su tada on i još dva zatočenika ranjeni. Nakon 20 dana oporavka u bolnici, vraćen je u logor, odakle je ponovo odvođen na radove, ali, kako je kazao, u manjem obimu.

Prema njegovim riječima, tog dana kada je ranjen, u ulici je bilo “vojske, jedinice su dolazile od svukuda, neke specijalne, ATG”.

Odbrana Puljića podsjetila je svjedoka da je u istrazi precizno naveo da je bila “ATG, neke specijalne postrojbe”. Svjedok je odgovorio da je njemu sve to Hrvatsko vijeće obrane (HVO) i da ne može reći koja je jedinica bila, te da su među sobom govorili da je ATG.

Puljić je optužen kao komandant Druge bojne Druge brigade HVO-a za nezakonita hapšenja i zatvaranje u logore, kao i upućivanje civila na prisilne radove.

Svjedok S-8 je izjavio da je bio pripadnik HVO-a i da je prvi put uhapšen 10. maja 1993. pa pušten, da bi ponovo bio uhapšen 30. juna i odveden u Heliodrom. Nije mu rečeno zbog čega je uhapšen, a on smatra da je razlog bilo to što je Bošnjak.

On je na zahtjev Odbrane pojasnio da je 9. maja izbio sukob između Armije BiH (ABiH) i HVO-a, koji je ponovo počeo 30. juna.

Svjedok Ismet Idriz takođe je naveo da je uhapšen 30. juna u Mostaru i odveden na Heliodrom, odakle je odvođen na radove na razne lokacije. Prisjetio se 13. avgusta u Šantićevoj ulici.

“Bilo nas je desetak u jednoj grupi, utvrđivali smo bunkere… Iza četiri sata počela je pucnjava, i s jedne i s druge strane. Pala je eksplozivna naprava i ranili su me geleri. Ranjen je i jedan vojnik HVO-a. Poslije su ranjeni Ismet Oručević i S-8”, prisjetio se Idriz.

On je naveo da je zbrinut u bolnici i da je uveče saznao da su tog dana poginula dva zatočenika, a još jedan ranjen.

Zaštićena svjedokinja S-7 potvrdila je da je saznala kako je njen brat, koji je bio odveden u Heliodrom, poginuo u živom štitu u Šantićevoj ulici.

Svjedok Ibro Pajić također je ispričao kako je uhapšen 30. juna 1993. i odvođen na prinudne radove na razne lokacije. On je rekao da je čuo za pogibiju jedne osobe.

Nastavak suđenja je 16. septembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English