Članak

Mujčinović traži obnovu postupka

7. Septembra 2015.00:00
Odbrana Zurahida Mujčinovića, osuđenog za zločine počinjene u Srebreniku, ponovo je zatražila da Državni sud naredi obnovu postupka.

This post is also available in: English

Mujčinovićeva braniteljica Nedžla Šehić je navela da je zahtjev za ponavljanje ovog postupka podnesen zbog otkrivanja novih dokaza.
Kako je kazala, tokom suđenja Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću pred Sudom BiH u proteklom periodu došlo je do “otkrivanja novih svjedoka i činjenica”, koje jasno govore o tome da je njen klijent nevin.
“Svjedočenjima pod zakletvom u ovom predmetu, sada je jasno da su samo pripadnici Državne i Vojne bezbjednosti te Vojne policije imali pristup zarobljenicima u Srebreniku, a da Zurahid Mujčinović to nije nikada bio. Također je rasvijetljeno ko je famozni ‘bubnjar’ za kojeg su braća Đukić rekli da ih je maltretirao”, istakla je Šehić.
Mujčinović je 2013. osuđen na osam godina zatvora jer je, kao pripadnik “Lovačke čete” Armije BiH (ABiH) u Srebreniku, učestvovao u zlostavljanju civila srpske nacionalnosti Pere i Drage Đukića te Lazara Stanišića u prostorijama Omladinskog doma u Rapatnici 1992. godine. Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne.
U podnesku braniteljice Šehić se navodi da su Drago i Pero Đukić “bitno promijenili iskaze” na suđenju Ibračeviću, Smajloviću i Ćoviću, što ih, prema njenim riječima, “u potpunosti diskredituje kao svjedoke”.
“Iz svjedočenja Ismeta Imširovića je jasno da je na suđenju Mujčinoviću govorio pod pritiskom te da je i Tužilaštvo BiH prikrilo relevantne dokaze, kao i identitet svih lica koja su učestvovala u zlostavljanju. Ovo je potvrdio i svjedok Enis Softić, koji je bio prisutan kao čuvar te noći kada su vršena ispitivanja uz mučenje i zlostavljanje lemilicama”, naglasila je Šehić.
Ona je pojasnila da je ovaj svjedok naveo imena lica koja je vidio da su došla te noći i da među njima nije bio Mujčinović.
Tužilaštvo BiH, prema riječima braniteljice, i ranije je imalo izjavu svjedoka Imširovića, ali je “iz nepoznatih razloga odbilo da sprovede istragu protiv osoba koje je spomenuo u vezi sa maltretiranjem u Srebreniku”.
“Greške i propusti su mogući, dešavaju se svakome. Na Sudu BiH je teška zadaća da donese pravilnu odluku i zadovolji pravdu. Samo sud može ispraviti greške koje se dešavaju, i ukoliko je teža posljedica greške, utoliko je veća odgovornost suda da je isprave. U ovom slučaju, samo Sud može ispraviti veliku nepravdu i najgoru stvar koja se uopše može desiti u pravosuđu, a to je da u zatvoru leži nevin čovjek. Zurahid Mujčinović je nevin”, kazala je Šehić.
Mujčinovićeva Odbrana i Državno tužilaštvo su ranije tražili obnavljanje postupka, ali su oni odbijeni jer je Sud BiH ocijenio da podneseni novi dokazi nisu oslobađajući po Mujčinovića.
Iz Tužilaštva BiH nisu mogli komentarisati novi zahtjev za ponavljanje postupka, ali su potvrdili da su ranije isto tražili.
Sud BiH je naveo da odluku o zahtjevu za obnavljanje postupka donosi Vanraspravno vijeće te da za to nema zakonskog roka.

Denis Džidić


This post is also available in: English