Članak

Ubistva u Zecovima

4. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora, Dušan Mršić svjedočio je o ubistvu braće Bačić.

This post is also available in: English

Mršić, bivši pripadnik Rezervnog sastava policije Rasavačke čete, rekao je da je 1992. godine išao u selo Zecovi, u akciju oduzimanja oružja, kada je sreo braću Izeta i Ismeta Bačića.
Zajedno s njima, svjedok je, kako je kazao, otišao do njihove kuće, a oni su nakon toga upućeni ka školi, gdje je bio Radomir Stojnić zvani Grom, komandir policije.
Došavši do škole, svjedok Mršić je, kako je pojasnio, vidio Bačiće kako razgovaraju sa Stojnićem, te mu je Stojnić rekao da uđe u Mjesnu zajednicu i vidi da li ima nekih dokumenata od muslimanske vojske.
“Grom je došao za mnom u kancelariju, da vidi ima li šta tu. Nije se dugo zadržao. Kad je počela pucnjava, on je izašao”, izjavio je Mršić, dodavši da je nedugo nakon toga i on izišao i vidio braću Bačić mrtve.
“Grom je tada pitao: ‘Šta ste to uradili? Niko nije smio ovo uraditi.’ Izgledao je uzrujano”, kazao je svjedok.
Na pitanje kako se on tada osjećao, svjedok je odgovorio da se osjećao ružno, pojasnivši da mu je Ismet Bačić bio školski drug.
“Poslije toga što sam vidio, okrećem se i idem niz put. Za mene, poslije toga što sam vidio, više nije postojala ni Komanda, ni ništa”, rekao je svjedok Mršić, dodavši kako je, idući dalje, vidio još jedno tijelo.
Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.
Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.
Drugi svjedok Tužilaštva BiH, Ale Kahteran je ispričao da je 23. jula 1992. godine bio u kući svog oca kada su vojnici došli i njemu i još četvorici muškaraca naredili da idu do škole. Tu su postrojeni, a nakon toga, kako je svjedok kazao, rečeno im je da idu do mesnice.
Idući prema mesnici, svjedok je, kako se prisjetio, vidio nekoliko leševa, te je odlučio pobjeći. Nekoliko dana se krio u šumi, dok nije saznao da su se u zaseoku Gradina desila ubistva.
“S Gradine je došlo dvoje djece. Pitali smo ih šta je bilo, a oni kažu da je gore sve pobijeno. Rekli su da su maskirani vojnici došli do kuće i zapucali”, ispričao je svjedok, koji je, idući prema Čarakovu, presreten i odveden u Trnopolje.
Suđenje će se nastaviti 11. septembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English