Članak

Suđenje Jovanu Popoviću počinje 16. septembra

3. Septembra 2015.00:00
Suđenje Jovanu Popoviću za zločine počinjene u Višegradu počeće 16. septembra pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Postupak protiv Popovića razdvojen je u maju prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja, a Sud je nedavno obaviješten da je došlo do poboljšanja.
“Optuženom je amputirana lijeva noga, sad ima problema sa koljenom, a operisana mu je i desna noga. Ima problema sa kičmom i sa dužim sjedenjem”, kazao je branilac Nenad Rubež, ali je dodao da je njegov branjenik psihički sposoban da prati suđenje.
Popović je rekao da je – iako mu je zdravstveno stanje “katastrofalno” – saglasan da mu počne suđenje i da “jedva čeka da se završi“.
Imajući u vidu potrebe za ljekarskim kontrolama i eventualnim daljnjim liječenjima, Sud je zakazao termin početka suđenja, kada će biti pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi.
Tužilac Seid Marušić je kazao da planira pozvati 11 svjedoka, od kojih je sedam dobilo mjere zaštite, koje uključuju i svjedočenje bez prisustva javnosti.
Oni će, kako je naveo, svjedočiti o širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u Višegradu, pretresu kuća u Rodića Brdu i odvođenju jednog broja muškaraca kojima se gubi trag, te pljačkanju imovine.
Tužilaštvo je u decembru 2013. optužilo Popovića za nezakonito hapšenje četiri civila bošnjačke nacionalnosti iz Rodića Brda i njihovo sprovođenje u policijsku stanicu u Višegradu, gdje su ubijeni.
Na teret mu je stavljeno da je u junu 1992. godine jednu ženu i njeno dvoje maloljetne djece držao u ropstvu i prisiljavao ih da rade na njegovom posjedu. Tijelo ove žene je ekshumirano na lokalitetu Đurevića polje u općini Višegrad, a njenoj djeci se izgubio svaki trag.
S njim je bio optužen i njegov sin Goran Popović, kome je na tereti stavljeno da je, kao stražar u logoru “Uzamnica”, učestvovao u premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju zatočenika.
Goran Popović je prvostepenom presudom oslobođen optužbi u aprilu ove godine.

Marija Taušan


This post is also available in: English