Članak

Pretres u Potočarima

3. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva potvrdio je da je Prva četa Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik učestvovala u borbenim dejstvima u Srebrenici u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

“Podizanje čete u borbena dejstva se vrši po odobrenju ministra”, kazao je Luka Bogdanović, načelnik Odjeljenja policije u CJB-u Zvornik.

On je dodao da je komandir Prve čete bio Radomir Pantić.

Bogdanović je ispričao da je postojala naredba da se prva četa mobiliše, te da se stavi pod komandu vojske, što je i učinjeno.

Svjedok je ispričao da je otišao u Bratunac 11. jula, te da je razgovarao sa “načelnikom Josipovićem”.

“Ja sam ga pitao je li četa stigla, on mi je rekao da jeste, da ih je preuzeo Ljubiša i da se nalaze u rejonu Žutog Mosta. U naredbi je pisalo da će Prva četa biti pod komandom Ljubiše Borovčanina”, kazao je Bogdanović.

On je dodao da je nazvao Vasića i kako ga je obavijestio da se jedinica javila na vrijeme i da je predata Ljubiši Borovčaninu.

Svjedok je naveo da je Vasić bio načelnik CJB-a Zvornik i da mu je on dopustio da bude u Bratuncu, jer je imao malu djecu.

Bogdanović je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici. Na teret im je stavljeno učešće u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Haški tribunal je Ljubomira Borovčanina osudio na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Svjedok Bogdanović je ispričao da se sa Vasićem vidio 12. jula ispred ili u stanici policije u Bratuncu, te da ga je upoznao da tokom noći nije bilo borbenih dejstava.

On je dodao da su 12. jula saznali da je postignut dogovor između Vojske Repubilke Srpske, muslimana i UNPROFOR-a da se muslimani evakuišu u pravcu Kladnja.

“Vasić je rekao da s političkim rukovodstvom treba dogovoriti formiranje policijske stanice u Srebrenici. (…) Da je došao po naredbi da imenuje načelnika, komandira, da ta stanica funkcioniše”, kazao je svjedok.

Bogdanović je naveo da je Prva četa 12. jula išla u pretres Potočara, kada je poginuo “jedan momak”.

“Prva četa je učestvovala u pretresu između linije fronta, između muslimanske i srpske vojske postojale su kuće. Muslimanskih je više kuća, ali je bilo i srpskih na početku”, kazao je svjedok.

On je dodao da je Prva četa imala aktivnosti u Sandićima, te da je dobio informaciju kako se puca na tom djelu, a 13. jula je obaviješten da su muslimani počeli da se predaju.

“To što se predalo vojsci, vojska je preuzela, što se predalo policiji, oni su doveli vojsci”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English