Članak

Teško ući u trag svjedocima

1. Septembra 2015.00:00
Suđenje trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločine počinjene u Prijedoru odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva na Sud BiH.

This post is also available in: English (English)

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da svjedok nije pronađen na adresi koju je Sud imao i naglasila da je ovo već treći put da se suđenje otkazuje zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva BiH.

Tužilac Ćazim Hasanspahić pojasnio je kako se dešava da svjedoci mijenjaju brojeve telefona, zbog čega je s njima teško kontaktirati.

“Ovo se ubuduće neće dešavati. Teško mi je ući u trag telefonu. I ja sam samo imao informaciju da je svjedok u augustu ovdje i imao sam adresu”, rekao je tužilac.

Predsjedavajuća Jesenković mu je kazala da sa svim svjedocima koji su ostali da se saslušaju kontaktira unaprijed i Sudu dostavi raspored njihovih dolazaka na sud.

Mitar i Rade Vlasenko, te Drago Končar optuženi su da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Suđenje će se nastaviti 8. septembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English (English)