Članak

Povlačenje iz postupka protiv Milana Lukića

1. Septembra 2015.00:00
Dugogodišnji sudija Haškog tribunala Jean-Claude Antonetti istupio je iz vijeća koje bi trebalo donijeti konačnu odluku o zahtjevu Milana Lukića da se preispita presuda kojom je osuđen zbog zločina počinjenih u Višegradu.

This post is also available in: English

Lukić je u februaru prošle godine zahtjevao da se preispita pravosnažna presuda kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistava i drugih zločina počinjenih u Višegradu, s obzirom da je u proteklom periodu pribavio iskaze četiri nova svjedoka.

Ovaj zahtjev je u julu ove godine odbilo Vijeće, kojim je predsjedavao Theodor Meron, ali je sudija Antonetti imao izdvojeno mišljenje u kojem je istakao da bi trebalo dozvoliti obnovu postupka zbog “grešaka u pravu i činjenicama”.

Isto vijeće je trebalo odlučiti po žalbi na raniju odluku, kojom je odbijen zahtjev za preispitivanje presude, ali je Antonetti odlučio da istupi. Odluku o istupanju iz Vijeća, Antonetti je objasnio nemogućnošću da bude pristrasan i da bi trebao Meron da imenuje novo vijeće za žalbu.

“Žrtve, porodice žrtava i međunarodna zajednica očekuju da se donese nezavisna odluka. Kako možemo prihvatiti sistem u kojem predsjednik Meron, koji imenuje Vijeća, donosi odluku u žalbenom postupku, zatim odlučuje o zahtjevu za preispitivanje, a onda i u žalbi na tu odluku? To je neprihvatljivo, i bilo koji sudija s integritetom i nezavisnosti mora imati hrabrosti da se povuče iz postupka”, navodi Antonetti.

On je kazao da u Mehanizmu za međunarodne tribunale – koji je formiran da završi rad Haškog suda – postoji 19 sudija koji nisu bili u vijeću koje je odbilo Lukićev zahtjev za preispitivanje, te da bi neki od njih trebali biti imenovani u vijeće koje će odlučiti o žalbi na tu odluku.

Milan Lukić je u decembru 2012. proglašen krivim za ubistva 12 civila na obali Drine počinjena u junu 1992., premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica 1992. i 1993., te spaljivanje civila u dvije kuće, u Pionirskoj ulici i na Bikavcu u Višegradu. Zajedno s Milanom, na 27 godina zatvora osuđen je njegov rođak Sredoje Lukić.

Denis Džidić


This post is also available in: English