Članak

Radovi za srpske borce

28. Augusta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je čuo da je Đango Radišić terorisao ljude.

This post is also available in: English

Kemal Bajrić je ispričao da je sa suprugom i dvoje djece živio u selu Pribinić (općina Teslić) kada je 1992. godine angažovan u radni vod na prevozu drva za “srpske borce”. Na radove su ih, kako je naveo, prvo vodili pripadnici Civilne zaštite (CZ) i bili su korektni.
Bajrić je rekao da su muškarci bošnjačke nacionalnosti iz njegovog sela išli na kopanje rovova na borbenim linijama između Teslića i Tešnja, te da su tom prilikom neki ranjeni i poginuli.
Također je kazao da je u Pribiniću bio i zatvor u kome su bili zatočeni Bošnjaci i Hrvati.
“Čuo sam za Đanga, tog Radišića, da je tukao Sadiković Smaila i da je Mirsada Jašarevića provocirao u šumi i psovao mu majku. (…) Ja ga lično ne znam i nismo imali konflikata, samo sam čuo da je terorisao ljude”, izjavio je svjedok.
Pero Radišić je optužen da je od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti. Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest ljudi, a veći broj ranjen.
Bajrić je ispričao da mu je brata ubio pripadnik interventnog voda kod pekare u Pribiniću, a da ga je prethodno iz kuće izveo njegov radni kolega iz pekare Mile Gavrić.
“Iživljavali su se na njemu. Podlegao je”, dodao je svjedok.
Suđenje se nastavlja 4. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English