Članak

Istrage o osobama u “Silosu”

27. Augusta 2015.00:00
Bivši istražni sudija Vojnog suda u Sarajevu Muhidin Kapo kazao je na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići da je 1994. godine vodio istragu o osobama pritvorenim u “Silosu”.

This post is also available in: English

Kapo, svjedok Odbrane Mustafe Đelilovića, kazao je da su istrage nad osobama smještenim u “Silosu” bile u vezi sa učešćem u oružanoj pobuni, udruživanju radi neprijateljskih radnji, nedozvoljenog držanja oružja i drugih djela.
“Za ova djela je prijetila čak smrtna kazna i obligatoran je bio pritvor”, naveo je on.
Svjedok je pojasnio da osobe iz “Silosa” nisu mogle biti dovedene u Sarajevo na saslušanje zbog bezbjednosne situacije, zbog čega je sa sudijom Davorinom Jukićem, dva daktilografa i advokatom otišao u Tarčin, gdje su u posebnim kancelarijama ispitivali pritvorene.
Kapo je kazao da ne isključuje mogućnost da je u “Silosu” bilo drugih zatvorenika, ali da su njega zanimale samo osobe iz spisa Okružnog vojnog Tužilaštva. Dodao je da su on i sudija Jukić saslušali osobe iz “Silosa”, donijeli rješenja o određivanju pritvora, nakon čega je njihov posao završen.
On je rekao da mu se zatvorenici nisu žalili ni na šta, a da je kasnije iz medija saznao da su razmijenjeni.
“Ja sam s njima ljudski razgovarao, pitao ih kako su, da li ih neko dira. (…) U ‘Silosu’ su bili i pripadnici Armije BiH u pritvoru. Za sve je bio isti tretman. Ja sam prošao golgotu u zarobljeništvu i kada sam vidio uslove i te ljude u ‘Silosu’, meni je to sve izgledalo dobro i normalno”, kazao je Kapo, koji je “Silos” nazvao “klasičnom pritvorskom jedinicom”.
Svjedok je dodao kako je vidio da su zatvorenici imali palete i spužve, deke i peć za loženje. Dodao je da mu nije poznato ko je 1994. godine bio upravnik u “Silosu”.
“Da vam iskreno kažem, ja znam samo Bećira Hujića i Šerifa umjetnika, još iz mira, kao policajce iz Centralnog zatvora. Ponašali su se korektno i profesionalno. Bećir se srodio s tim ljudima iz “Silosa”, naveo je Kapo.
Za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Ðelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.
Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, dok su ostali bili pripadnici vojne, policijske vlasti, upravnici ili stražari u logorima.
Nastavak suđenja je zakazan za 3. septembar, kada će Kapu ispitati Odbrane ostalih optuženih.

Džana Brkanić


This post is also available in: English