Članak

Nemaran rad tužioca na ratnim zločinima

26. Augusta 2015.00:00
Ured disciplinskog tužioca pokrenuo je postupak protiv Državnog tužioca Mirka Lečića zbog nemarnog rada na istrazi za ratne zločine počinjene na području opštine Ilijaš.

This post is also available in: English

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović kazao je na pripremnom ročištu da je postupak protiv Lečića pokrenut jer se od 2007. do 2012. godine “nije upoznao sa sadržajem krivične prijave” u spisu istrage za ratni zločin počinjen u selu Čemerno (opština Ilijaš).

Prema riječima Hadžiomerovića, Lečić je na taj način obavljao posao tužioca nemarno, jer je preko četiri godine predmet čekao da bude proslijeđen drugom tužiocu Državnog tužilaštva.

“To je imalo odlučni uticaj na dužinu trajanja cjelokupnog postupka i ove istrage protiv poznatih počinilaca, a poznato je da u predmetima ratnih zločina imamo veliki interes javnosti”, rekao je Hadžiomerović.

Tužilac Lečić je kazao da mu je spis istrage proslijeđen 2007., ali kako nije istina da se nije upoznao sa njenim sadržajem sve do 2012. godine. Pojasnio je da je već 2009. upoznao tadašnju šeficu odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesnu Budimir da se istraga tiče zločina koji istražuje tim sarajevske regije, a da je on zadužen za srednju Bosnu.

“Šefica Budimir je mom timu rekla da predmet vratimo u pisarnicu, što smo i uradili. On je tada neko vrijeme tu stajao. Kada je 2008. pokrenut elektronski sistem predmeta, možete vidjeti da taj predmet više nije kod mene zadužen. Tek 2012., kada je došao neki dopis u vezi sa ovim predmetom, i meni su se obratili iz pisarnice da je predmet još uvijek moj, a ja sam izdao naredbu da se službeno prebaci u tim regije Sarajevo”, pojasnio je Lečić.

On je rekao kako ima dokaz da je 2010. godine sa saradnikom radio analizu dodijeljenih predmeta, u kojoj se navodi da je krivična prijava u spisu “Čemerno” pregledana i da se preporučuje preraspodjela istrage drugom timu.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zakazala je glavni pretres za 11. septembar, kada će disciplinski tužilac i Lečić iznijeti materijalne dokaze, te će biti saslušan Omer Šabanović, koji je radio u timu s Lečićem.

Pred disciplinskom komisijom, danas se trebala pojaviti i tužiteljica Vesna Ilić, ali je ovo ročište odgođeno nakon što je disciplinski tužilac obavijestio da je došlo do potpisivanja sporazuma o priznanju krivice.

Denis Džidić


This post is also available in: English