Članak

Bez saznanja o događajima u selu Karačići

25. Augusta 2015.00:00
Na suđenju osmorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) koji su optuženi za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da mu ništa nije poznato o dešavanjima u selu Karačići 1992. godine.

This post is also available in: English

“U selu Karačići u septembru 1992. godine, ne znam šta se dešavalo… Čuo sam iz priča da je bilo obostranih puškaranja, a o ubistvima i ljudskim žrtvama, ništa nisam znao”, kazao je Mile Vujić, koji je bio komandir Kučevačke čete VRS-a.

Vujić je svjedočio na suđenju Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću, te Iliji i Milošu Vukašinoviću, koji su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.

U jednoj garaži u Karačićima, kako se navodi, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a potom zapalili objekat.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Prema iskazu Vujića, Kučevačka četa čuvala je seoske straže na području mjesne zajednice Kučevo (općina Rogatica).

On je kazao da je nakon pogibije Bobana Ješića, 2. augusta 1992. godine, komandir Sočićke čete bio optuženi Marković, te da je ta četa imala zonu odgovornosti u mjesnoj zajednici Stjenice (općina Rogatica).

“Nisam siguran kojoj zoni odgovornosti je pripadalo selo Karačići, ja mislim da je tu bila Ladevačka četa”, dodao je Vujić.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrana, svjedok je kazao da nije imao dodira sa Sočićkom četom.

On je dodao je optuženog Peru Radovića poznaje samo kao poštara u Rogatici, “ali kao vojnika ne”.

Suđenje će se nastaviti 15. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English