Članak

Silovanje majke

24. Augusta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Odžaka, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da mu je majka rekla da ju je optuženi Ilija Jurić silovao.

This post is also available in: English

Risto Makić je svjedočio da se 8. maja 1992. godine srpsko civilno stanovništvo predalo u mjestu Potočarski Lipik (općina Odžak), te da je on sa svojom porodicom otišao u Novi Grad.
Kako je kazao, odveden je Osnovnu školu u Odžaku, gdje je proveo nekoliko dana. Nakon toga, s majkom i bratom je otišao u kuću Drage Ninkovića.
“U noći između 4. i 5. juna 1992. sam spavao i čuo sam galamu… Istjerali su nas napolje. Bilo ih je četvorica i imali su baterijsku lampu. Tada sam prepoznao Iliju Jurića i Marijana Brnjića”, ispričao je svjedok, identifikujući optuženog Jurića u sudnici.
Nakon toga, kako je naveo Makić, njegovu majku su odveli da dâ izjavu, a brata, koji je tada imao pet godina, “Jurić je udario čizmom u predjelu prsa jer je počeo vrištati”, dodao je on.
“Ujutro sam vidio majku, sva poderana i modra… Poslije toga, došao je kombi Vojne policije i tri vojna policajca. Čuli su da je bilo silovanje, odveli su moju majku i još nekoliko žena doktoru”, prisjetio je Makić.
U optužnici se navodi da je Jurić, tadašnji pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u noći između 4. i 5. juna 1992. silovao i seksualno zlostavljao žensku osobu srpske nacionalnosti u kući u mjestu Posavska Mahala (općina Odžak).
Tužilaštvo BiH ga tereti i da je u julu 1992. godine, zajedno s drugim vojnicima, presreo i maltretirao dvije žene srpske nacionalnosti koje su s djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku.
Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da mu je majka 1992. godine kazala da ju je silovao Jurić.
“U bolnici u Banjaluci moja majka je rekla da je Ilija Jurić izvršio nad njom silovanje”, naveo je svjedok.
Nastavak suđenja je zakazan za 31. august.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English