Članak

Kornjači sedam godina zatvora

6. Augusta 2015.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Miluna Kornjaču na sedam godina zatvora za zločine počinjene u Čajniču 1992. godine.

This post is also available in: English

Vijeće je izreklo jedinstvenu kaznu Kornjači nakon obnovljenog suđenja za dvije tačke optužnice.

Proglasilo ga je krivim da je krajem maja 1992. naredio odvođenje civila iz sela Brdo i njihovo zatočenje na Mostini, a dan poslije nepoznate osobe su na obližnjoj livadi ubile 12 civila.

Kornjača je za ovu tačku osuđen na pet godina zatvora.

“Optuženi je naredio odvođenje i zatvaranje civila, ali se njegova odgovornost za sutradan nije mogla utvrditi van razumne sumnje”, kazao je Mirza Jusufović, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH.

Kornjača je oslobođen optužbi da je propustio kazniti Velju Tadića, koji je 19. maja 1992. godine ubio civile zatvorene u “Lovačkom domu” na Mostini, jer nije van svake razumne sumnje dokazano da je Tadić tog dana bio pripadnik jedinice “Plavi orlovi”, čiji je komandir bio Kornjača.

“Nesumnjivo je da je došlo do ubistva civilnog bošnjačkog stanovništva u ‘Lovačkom domu’. Nesumnjivo je da je to počinio Veljo Tadić (…) Sporno je da li je bio pripadnik jedinice na čijem čelu je bio Milun Kornjača”, rekao je Jusufović.

Kornjača je u maju 2014. prvostepenom presudom proglašen krivim za zatvaranje i premlaćivanje bošnjačkih civila koji su bili zatočeni u metalnom kontejneru na Mostini. Za ovo djelo osuđen je na pet godina zatvora i ovaj dio presude Apelaciono vijeće je potvrdilo.

Nakon žalbi ukinut je dio kojim je Kornjača bio oslobođen optužbi za ubistva u “Lovačkom domu” i odvođenja i zatvaranja civila iz sela Brdo, te mu je nakon obnovljenog suđenja izrečena jedinstvena kazna od sedam godina.

“Prilikom odlučivanja o kazni, Vijeće je pošlo od ranije utvrđenih olakšavajućih okolnosti… teško zdravstveno stanje optuženog. Vještak je utvrdio da je njegova sposobnost rasuđivanja u vrijeme krivičnog djela bila smanjena, ali ne bitno”, kazao je Jusufović.

On je rekao da je ovo konačna presuda.

Kornjača, koji se branio sa slobode, nije se pojavio na izricanju presude, a produžene su mu mjere zabrane koje su ranije određene.

Njegov branilac Rade Golić kazao je da je danas obaviješten da je Kornjača “još u bolnici”.

Albina Sorguč


This post is also available in: English