Članak

Uspostavljanje policijske stanice u Srebrenici

16. Jula 2015.00:00
U nastavku suđenja za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je optuženi Dragomir Vasić u julu 1995. godine tri dana bio u Bratuncu i Srebrenici s ciljem, kako mu je sam rekao, formiranja policijske stanice u Srebrenici.

This post is also available in: English

“Došla je naredba ministra da se formira stanica u Srebrenici. Pošli smo 12. jula 1995. godine. Vozio sam tada Dragomira Vasića”, izjavio je svjedok Luka Stevanović, koji je bio vozač Vasića, tadašnjeg načelnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik.
Na pitanje da li mu je poznato šta se dešavalo u Srebrenici, svjedok je kazao da su mediji objavili 11. jula uvečer da je Srebrenica oslobođena.
Uz Vasića, za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Danila Zoljića i Radomira Pantića.
Na teret im je stavljeno sudjelovanje ili pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.
Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.
Svjedok Stevanović je rekao da su on i Vasić 12. jula prvo otišli u Policijsku stanicu u Bratuncu, te da je Vasić kasnije “išao u pravcu hotela prekoputa Policijske stanice”.
Na pitanje da li mu je poznato šta se dešavalo u hotelu, svjedok je kazao da su drugi rekli da su se tamo održavali sastanci.
Prema svjedoku, prvi Vasićev zadatak 12. jula bio je da se nađe s političarima, da mu pomognu oko formiranja stanice u Srebrenici.
Stevanović je ispričao da su on i Vasić 13. jula išli u Srebrenicu do policijske stanice radi postavljenja načelnika i komandira.
“Znam da je Petko Pavlović postavljen za načelnika”, kazao je svjedok.
On je dodao da su se kasno poslijepodne vraćali u Bratunac i da je u Potočarima vidio vojsku i policiju.
“Vidio sam u Potočarima dosta stvari, svežnjeva i sa lijeve i sa desne strane na ulazu u Potočare. Pretpostavljam da je to bio prtljag tog naroda”, kazao je Stevanović.
On je potvrdio da je tih dana vidio kada su građani općine Srebrenica odvoženi autobusima.
Svjedok je dodao da su se u Zvornik vratili 14. na 15. juli.
Nastavak suđenja zakazan je za 20. august.

Albina Sorguč


This post is also available in: English