Članak

Nije vidio povrede na Vukoviću

U nastavku suđenja Dževadu Salčinu, optuženom za zločine počinjene 1993. godine na planini Igman, svjedok Odbrane je izjavio da nikada nije vidio povrede na glavi Dragana Vukovića.

This post is also available in: English

Svjedok Mujo Pirušić je rekao da je poznavao Salčina i da su bili ratne kolege u jedinici “Zulfikar”.

“Salčin je imao nadimak Struja. Ja sam tada bio mlad, i bio je dobar, savjetovao me je… Nije nikoga tukao, nismo se svađali”, kazao je Pirušić.

On je naveo da je na Igmanu bilo ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti i da nije vidio da su maltretirani.

“Dragan Vuković zvani Vojvoda mi je poznat. Viđao sam ga sa zatvorenicima. Ja mislim da je doveden iz Tarčina. Nisam vidio povrede na njemu, nikad ga nisam vidio zamotane glave. Niti sam vidio da mu je falio komad uha”, prisjetio se Pirušić.

Prema njegovim riječima, na Igmanu je bio još jedan vojnik kojeg su zvali Struja, koji nije pripadao jedinici “Zulfikar”.

Salčin je u martu 1993. godine, prema optužnici, ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odrezao gornji dio uha. On je optužen i da je u prvoj polovini 1993. u kuhinji hotela “Mrazište” na Igmanu udarao zatvorenike.

Odgovarajući na pitanja advokata Kerima Čelika, svjedok je također kazao da nikada nije viđao Salčina s nožem, te da nikad ranije nije čuo da je on odrezao nekome komad uha.

“Poznavajući Salčina, ne bi to uradio”, rekao je on, dodavši da je pristao da svjedoči jer zna da optuženi to nije uradio.

Naredno suđenje je zakazano za 10. septembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English