Članak

Presuda Kornjači 30. jula

Nakon što je optuženi Milun Kornjača iznio završnu riječ na obnovljenom suđenju za zločine počinjene na području Čajniča, Apelaciono vijeće zakazalo je izricanje presude za 30. juli.

This post is also available in: English

Optuženi Kornjača je u završnoj riječi kazao da je Teritorijalna odbrana (TO) općine Čajniče formirala interventni vod i da je njega imenovala za komandira tog voda.
“Smatram i ponosan sam na to da sam svoj zadatak obavio dobro… Ja nikoga nisam tukao niti sam govorio nekome da tuče”, rekao je Kornjača.

Prema njegovim riječima, situacija u Čajniču se iz dana u dan pogoršavala i predstavnici općine Čajniče su održali sastanak sa Srbima i Bošnjacima, da bi se sve završilo na miran način. Dodao je da je bošnjačko stanovništvo počelo da napušta općinu.

“U Čajniču nisu počeli rat Srbi, nego muslimani… Oni su 13. i 19. maja ubili dvije osobe. Ja se pitam da li su muslimani tada imali žrtvu”, izjavio je Kornjača.
On je rekao da nije imao nadležnost da hapsi Velju Tadića, jer on nije bio u njegovoj jedinici kada je počinio zločin u Lovačkom domu u Čajniču, te da od 1980-ih godina nije odlazio u selo Brdo.
Kornjača je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da nije kaznio Velju Tadića, koji je ubio 27 civila u Lovačkom domu u maju 1992. godine, te da je doprinio ubistvima civila iz sela Brdo. Presuda je djelomično ukinuta i suđenje je obnovljeno za tačke koje ga terete za ubistva na Mostini.
Kornjača je, kao komandir jedinice “Plavi orlovi”, proglašen krivim za zatvaranje i premlaćivanje bošnjačkih civila koji su bili zatočeni u metalnom kontejneru na Mostini i osuđen je na pet godina zatvora.
Obnovljeno suđenje Kornjači je počelo 31. marta ove godine, a presuda će biti izrečena u četvrtak, 30. jula.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English