Članak

Tučen više puta

10. Jula 2015.00:00
Na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom za zločin počinjen na području Sanskog Mosta i Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH je, odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, kazao da je tučen više puta i na više mjesta.

This post is also available in: English

Nihad Ključanin, kojeg je Tužilaštvo BiH saslušalo 1. jula, odgovarajući na pitanje Odbrane, precizirao je da ga je 1. juna 1992. uhapsila “grupa koju je predvodio Gojko Macura, koji je bio redovni policajac”.
Svjedok je kazao da ga je tuklo više osoba, među kojima je bilo i policajaca.
“Ja sam tučen više puta i na više mjesta”, kazao je on.
Ključanin je na prošlom suđenju ispričao da je iz policije prebačen u Osnovnu školu “Hasan Kikić”, gdje je tučen, a potom u fabriku “Betonirka”, gdje također tučen nekoliko puta, a zatim u logor na Manjači.
Svjedok, koji je bio općinski odbornik i član Izvršnog odbora u Sanskom Mostu, kazao je “da su prljavi poslovi rađeni” pod ingerencijama Kriznog štaba u Sanskom Mostu.
On je dodao da su predstavnici vojske i policije bili članovi Kriznog štaba, uključujući Vrućinića.
U optužnici se navodi da je Vrućinić, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva.
Vrućiniću se na teret stavlja progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.
Ključanin je na pitanje Odbrane da li je ikada došao u kontakt sa Mirkom Vrućinićem odgovorio negativno.
On je potvrdio da je došlo do gušenja zatvorenika prilikom transporta na Manjaču.
“Po pričanju svjedoka, došlo je do nedostaka vode, zraka…”, kazao je svjedok.
Na pitanje optuženog da li mu je poznato da je došlo do kvara na kamionu, svjedok je odgovorio da nije. Ključanin je također rekao da ne zna koje lice je bilo zaduženo za organizaciju tog transporta.
Nastavak suđenja zakazan je za 21. august.

Albina Sorguč


This post is also available in: English