Članak

Uhapšeni osumnjičeni za zločin u Stocu

9. Jula 2015.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri osobe osumnjičene za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Stocu 1993. godine.

This post is also available in: English

Mile Pažin, Mirko Raguž zvani Kopiljan, Ivica Marković i Vide Krešić uhapšeni su zbog sumnje da su početkom jula 1993. godine učestvovali u zarobljavanju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela u okolini Stoca, prisiljavajući ih da napuste svoje kuće, pri tome ih mučeći i nečovječno postupajući prema njima.

“Osumnjičeni Mile Pažin i Mirko Raguž su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Civilne zaštite (CZ), tokom jula 1993. godine rukovodili logorima koje je organizovao HVO u selima Crnići i Pješivac (općina Stolac), gdje je bilo oko 1.500 protivzakonito zatvorenih civila, kojima su uskraćivani hrana i voda”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se da su po naredbi Mirka Raguža i Mile Pažina zatvorenici u selu Pješivac početkom augusta 1993. godine bili prinudno raseljeni i protjerani izvan područja općine Stolac, kroz borbene linije, usljed čega su četiri osobe smrtno stradale.

Osumnjičeni će biti saslušani, nakon čega će biti odlučeno da li će Tužilaštvo za njih predložiti određivanje pritvora ili mjere zabrane.

Istražitelji SIPA-e su pretresli objekte koje koriste osumnjičeni, s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u postupku.

Albina Sorguč


This post is also available in: English