Članak

Odvođeni na radove

Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara 1993. godine, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je Enes Ćurić bio zapovjednik logora i da su zatočenici odvođeni na prinudne radove.

This post is also available in: English

Svjedokinja Anica Kolobara je rekla da iz Osnovne škole u Potocima (općina Mostar) nisu mogli izlaziti bez dozvole Enesa Ćurića.

“Bio je u školi stalno. On je zapovjednik logora, njega se moralo pitati”, kazala je svjedokinja.

Ona je izjavila da je u septembru 1993. godine čula da je na radovima poginuo Marko Sesar i da su ga izveli vojnici Armije BiH (ABiH).

Prema njenom iskazu, iz škole su muškarce svako jutro vodili na rad, a žene su jednom izvođene da izvlače ranjenika iz Neretve.

“Vojska i Ćurić dođu i određuju ko će ići. Ljudi su pričali da su najviše kopali kanale”, istakla je Kolobara i dodala da je Ćurića poznavala od prije rata.

Ona je, kako je naglasila, dva puta išla da čisti muslimanske kuće, a vođena je i na branu u Vrapčiće kao živi štit.

“Enes Ćurić je došao i prozivao nas… Dan prije mi je opsovao majku ustašku, i ja sam njemu opsovala. Postrojio nas i nije rekao gdje idemo”, ispričala je Kolobara.

Na pitanje optuženog Ćurića zašto joj je opsovao majku, ona je odgovorila da ne zna. “Vi i ja smo stajali i opsovali ste mi”, dodala je ona.

Ćurić je s Ibrahimom Demirovićem, Mehmedom Kaminićem te Samirom Kresom i Habibom Čopeljom optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkog objekta u Osnovnoj školi i drugim objektima u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima prisiljavao jednu osobu na seksualni odnos.

Kolobara se prisjetila da je vojnik s prezimenom Kaminić udario Marka Zovku, koji je bio bolestan.

Prema optužnici, Kaminić je u zatočeničkom objektu u školi u Potocima udario duševnog bolesnika rukom u stomak.

Kada ju je Kaminićev advokat pitao zašto u izjavi koju je dala u Sudu u Mostaru nije spominjala slučaj sa Zovkom, ona je odgovorila da je zaboravila.

“Zovko je plakao i šutio”, dodala je ona.

Odgovarajući na pitanja Odbrane drugooptuženog Demirovića da li je bila pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Kolobara je kazala da jeste i da je radila u kuhinji.

Naredno suđenje je planirano za 15. juli.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English