Članak

Logoraši između dvije vatre

8. Jula 2015.00:00
U nastavku suđenja Miletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene na području Mostara, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako su logoraši ginuli i bili ranjavani na prinudnim radovima.

This post is also available in: English

Svjedok Ahmet Razić se prisjetio kako je krajem augusta ili početkom septembra poginuo Huso Ljević. On je kazao da su nosili vreće kada je na metar od njega Ljević pogođen metkom u glavu.

Razić je naveo i kako je jedne prilike došlo do razmjene vatre, kada je ranjen svjedok S-5 i još jedna osoba, te da je “naredba bila da se nastavi raditi”.

Svjedok je ispričao da su na radove odvođeni iz logora Heliodrom, gdje je doveden nakon što je uhapšen 1. jula 1993. godine u mjestu Prenj (opština Stolac).

Najviše je odvođen na prinudne radove u Šantićevoj ulici, koja je, prema njegovom mišljenju, bila u zoni odgovornosti Druge bojne.

Puljić je optužen da je, kao komandant Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dopustio podređenima da zatvorenike iz Heliodroma odvode na prinudni rad, u živi štit, i učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima.

Svjedok Jusuf Gološ je rekao da je nakon zarobljavanja 13. jula 1993. godine u mjestu Dubrave (općina Čapljina) odveden u Gabelu, a potom u Heliodrom, odakle je odvođen na prinudne radove na više lokacija.

“Puno puta sam izvođen. Više sam pojeo na prinudnom radu, nego u logoru”, kazao je svjedok, dodavši da je najviše bio u Šantićevoj ulici, koja je, po njegovom mišljenju, bila pod zapovjedništvom Druge bojne. Istakao je da ne zna ko je bio zapovjednik.

On je naveo da su oko 10. augusta 1993. godine u Šantićevoj ulici ranjeni Ibro Kukrica, Osman Jelovac i Muamer Demirovića. Kako je rekao, “bili su živi štit između dvije vatre”.

Gološ je kazao da je jednom ostao “57 dana u komadu” na prinudnom radu.

Na suđenju je saslušana i Aiša Čolaković, čiju su sinovi Mirsad i Dervo bili zatvoreni u logorima. Za sina Dervu, kako je navela, čula je da je odveden u Heliodrom i da je poginuo u živom štitu u Šantićevoj ulici.

Suđenje će se nastaviti 26. augusta.

Lamija Grebo


This post is also available in: English