Članak

Dnevnicama do dobre zarade

8. Jula 2015.00:00
Pojedini tužioci i sudije zarađuju mnogo više od svojih kolega zahvaljujući članstvu u Visokom sudskom i tužilaškom vijeću (VSTV) BiH.

This post is also available in: English

Prema podacima VSTV-a, po najvećim zaradama izdvajaju se Milorad Novković, Obren Bužanin i Zijad Kadrić.

Novković, koji je osam godina bio predsjednik VSTV-a, dobio je 157.696 maraka, a istodobno je obavljao funkciju predsjednika Okružnog suda u Banjoj Luci i za to dobijao platu.

Bužanin, kao član VSTV-a, od septembra 2007. godine do danas dobio je 145.373 konvertibilne marke, a istovremeno je dobijao platu kao sudija Vrhovnog suda Republike Srpske.

Kadrić je kao član VSTV-a od proljeća 2009. do danas zaradio 129.407 maraka. Istovremeno obavlja posao sudije Apelacionog suda Brčko Distrikta.

Prema podacima VSTV-a, 46 članova Vijeća ukupno je zaradilo blizu dva miliona maraka u posljednjih deset godina. U ove iznose nisu uračunate plate koje su istovremeno primali od institucija ispred kojih su imenovani. Redovna plata sudija iznosi od 3.200 do 4.000 maraka.

Paušal i plata

Prema Zakonu o VSTV-u, članovi ili predsjednik ove institucije imaju pravo, za vrijeme dok obavljaju te funkcije, nastaviti primati platu i druge naknade od svog poslodavca.

VSTV je osnovano početkom juna 2004. godine. Zadatak mu je da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe. Također, ova najviša pravosudna institucija imenuje sudije i tužioce, te prati njihov rad. Finansira se iz državnog budžeta i međunarodnih donacija.

Vijeće čini ukupno 15 članova. Predsjednik, dva potpredsjednika i jedan član Vijeća rade u punovremenom radnom angažmanu.

Članovi Vijeća uglavnom dolaze iz tužilaštava, sudova i advokatskih komora. Imenuju se na mandat od četiri godine i mogu imati najviše dva uzastopna mandata.

Zbog punovremenog radnog angažmana, predsjedniku se isplaćuje mjesečni paušal od 1.300 maraka, potpredsjednicima i jednom članu po 1.000. maraka. Ostalima se po danu rada isplaćuje 200, odnosno 250 maraka.

To nisu sva njihova primanja u VSTV-u. Dobru zaradu ostvaruju na osnovu drugih naknada i dnevnica. Prema podacima VSTV-a, 40 članova Vijeća na dnevnicama je zaradilo blizu 300.000 maraka.

Trećinu zarade Novković je ostvario na osnovu dnevnica. Prema podacima VSTV-a, najviše je na ime dnevnica primio 2012. godine, blizu 12.050 maraka.

Kadrić rekorder

I drugi su dobro zaradili na osnovu dnevnica. Kadrić je primio više dnevnica od Novkovića. Od 2009. godine pa do danas, ukupno mu je isplaćeno 50.000 maraka na ime dnevnica. Samo u 2012. godini isplaćeno mu je oko 16.100 konvertibilnih maraka.

Revizori državnog nivoa u izvještajima su kritikovali VSTV po pitanju dnevnica. Utvrdili su da su u 2012. isplaćivali dnevnice u iznosu od 50 maraka, iako je Vijeće ministara godinu ranije odlučilo da iznos dnevnice bude upola manji.

Ovu odluku Vijeća ministara su u VSTV-u počeli primjenjivati krajem 2012. godine.

Revizori su primijetili i da su članovima Vijeća koji rade puno vrijeme isplaćivane dnevnice prilikom dolaska na sjednice, kao i za druge aktivnosti.

“Smatramo da je njihovo radno mjesto sjedište Vijeća, zbog čega ne bi trebalo obračunavati dnevnice za dolaske i tokom obavljanja poslova u Vijeću”, naveli su revizori u izvještaju za 2013. godinu.

VSTV nije dostavilo podatke o dnevnicama isplaćenim izvan zemlje.

Amer Jahić


This post is also available in: English