Članak

Tijela u Kukavicama

7. Jula 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u Kukavicama u augustu 1992. vidio tijela i prevrnuta vozila na cesti.

This post is also available in: English

Dragoslav Gluhović je ispričao da je, kao vojni policajac goraždanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na Jabučkom sedlu (općina Goražde) 27. augusta 1992. kontrolisao evakuaciju civila.

“Na mostu u Mesićima su bili vojnici VRS-a i rekli nam da je konvoj otišao desno, prema Kukavicama. Pitao sam zašto, jer je naređenje bilo da idemo preko Varošišta”, naveo je Gluhović.

On je kazao da je u Kukavicama vidio prevrnuto auto i mrtva tijela na putu. O napadu je obavijestio komandu u Goraždu.

Na pitanje Odbrane, on je rekao kako se ne sjeća da je konvoj sa civilima bio obilježen niti da je postojao dogovor između dvije zaraćene strane o njegovom propuštanju.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice, u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete ABiH, dok su ostali bili pripadnici ove jedinice.

Drakovcu je na teret stavljeno i da je krajem 1992. godine na području Foče počinio ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i ratnog zarobljenika.

Na ovom ročištu, iskaz je dao i Rajko Čekić, nekadašnji uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), koji je sačinio reprodukciju fotografija na kojima su prikazane posljedice napada na kolonu u Kukavicama.

On je rekao kako ne može tvrditi da su originalne fotografije u pitanju. Odbrane sve četvorice optuženih su uložile prigovor na zakonitost dokumenta sa reprodukovanim fotografijama, koje je Tužilaštvo BiH uložilo kao materijalni dokaz.

Svjedok Branko Radović je izjavio da je kao ranjenik prevožen sanitetskim vozilom iz Goražda u Rogaticu kada je pucano na lokalitetu Kukavica 26. augusta 1992.

Kako je naveo, ponovo je bio ranjen u vozilu.

Odbrana je uložila prigovor relevantnosti na iskaz ovog svjedoka jer nije riječ o datumu iz optužnice.

Suđenje se nastavlja 25. augusta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English