Članak

Odvođenje iz Trnopolja

7. Jula 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen u Prijedoru kazao je da je optuženi Rade Vlasenko “upirao prst” u logoraše koji su u ljeto 1992. godine odvedeni iz Trnopolja, od kojih su neki ubijeni.

This post is also available in: English

Nekadašnji logoraš, zaštićeni svjedok S-2 je ispričao kako je krajem jula 1992. godine vidio odvođenje maloljetnog Midhada Mahmuljina iz Trnopolja, koji je, prema njegovim saznanjima, “ubijen na Suhom Brodu s još nekoliko momaka”.

On je objasnio da je došao kamion i da su iz njega izašli srpski vojnici, koji su “probirali jake ljude” jer su im trebali kako bi tovarili drva ili građu.

Biranje je vršeno tako što bi vojnik upro prstom u logoraša i “čovjek je morao ići”, naveo je svjedok i dodao da su “uprli prst u Midhu”.

“Ovi su mi rekli da je upro prstom Rade Vlasenko”, izjavio je S-2, objasnivši da ga on nije poznavao odranije, te da mu je Muhamed Mahmuljin Braco sutradan kazao da je jedan od vojnika bio Rade Vlasenko.

Uz Radeta Vlasenka optuženi su i Mitar Vlasenko i Drago Končar, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

S-2 se prisjetio da je tom prilikom odveden i izvjesni Mujkanović, “koji je spavao pored njega”, te još par osoba.

Tokom noći, kako je naveo, Mujkanović se vratio isječen i isprepadan, te mu ispričao “kako je nakon tovarenja počela paljba” i “da su pucali vojnici koji su ih odveli”.

Mujkanović je, prema svjedoku, kazao da je on uspio pobjeći, a da su svi ostali pobijeni.

Odbrana Radeta Vlasenka je svjedoku predočila njegovu izjavu iz 2014. godine u kojoj je naveo da nije mogao znati koji od srpskih vojnika su “upirali prstom u Midhu”. Svjedok je pojasnio da Vlasenka nije ni poznavao, ali mu je Braco Mahmuljin rekao da je on taj koji je “uperio prst”.

Suđenje će se nastaviti 14. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English