Članak

Ubistva pored jame

6. Jula 2015.00:00
Na suđenju Željku Stanareviću za zločine počinjene na području Bihaća, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je prisustvovao ubistvu 10 do 15 zarobljenika iz mjesta Ripač.

This post is also available in: English

Svjedok S-1, nekadašnji pripadnik Vojne policije, ispričao je da je jedne prilike u ljeto 1992. godine došao do stanice civilne policije u mjestu Ripač, gdje je vidio vojne policajce i “izviđače”, kao i 20 do 30 zarobljenih civila koji su bili ograđeni mrežom.
S-1 se prisjetio da je kamion prišao prostoru u kojem su bili civili i da je izvjesni Ratko Mihajlović pročitao imena 10 do 15 ljudi kojima je bilo naređeno da se popnu na kamion “stodesetku”. Svjedok je rekao da je optuženi, čiji je nadimak bio Željo, sjedio sa zadnje strane kamiona.
On je dodao da su zarobljenici ležali potrbuške pokriveni ceradom i da su “Pigo i Ćurguz stajali na njima”, dok se kamion kretao u pravcu Bosanskog Petrovca. Nakon što su stigli do šumice, prema iskazu svjedoka, čuo je rafal.
“Čuje se rafal i galama. Saša ili Pigo galame. (…) Mislim da je Željo rekao: ‘J… se, nisam vas pobio’”, opisao je svjedok i dodao da su se Saša i Pigo svađali sa optuženim i da je iza kamiona vidio kako leže “dva ili tri mrtva čovjeka potrbuške” sa ranama od metaka.
Zaštićeni svjedok je kazao da nije vidio ko je pucao, ali da je to mogao učiniti “ili Goran ili Željko”, nakon čega je, po naredbi s još jednom osobom, donio nekoliko tijela do obližnje rupe.
“Saša i Pigo kažu Želji: ‘Povedi ‘vamo ove s kamiona’, a on je rekao da neće”, prisjetio se S-1, dodavši da su svi koji su bili u kamionu završili u rupi, te dodao da je su ih izvjesni Saša i Pigo ubili.
S-1 je istakao da je optuženi bio kod kamiona i da nije prilazio rupi.
Tužilaštvo tereti Željka Stanarevića da je, kao vojni policajac Petnaeste bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), između 24. juna i prve polovice jula 1992. godine učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan. Stanarević je optužen da je usmrtio četiri lica i učestvovao u bacanju tijela u jamu.
Na ovom suđenju, iskaz je dao i policijski službenik Orhan Cerić, koji je ispričao da mu je na privatnom druženju u Banjaluci 2000. godine izvjesni Saša Ćurguz ponudio “da proda masovnu grobnicu za 50.000 maraka”. Cerić je rekao da mu je Ćurguz rekao da je ubio neke ljude “jer su mu se zamjerili”.
Cerić je rekao da odranije poznaje optuženog i da nikada ništa loše o njemu nije čuo, te kako ima saznanja da je spasio jednu osobu prilikom bijega iz mjesta Orašac.
Suđenje će se nastaviti 13. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English