Članak

Bošković osuđen na deset godina zatvora

3. Jula 2015.00:00
Sud BiH osudio je Srećka Boškovića na deset godina zatvora zbog ubistva 15-godišnjeg dječaka 15. jula 1995. na brani na području Zvornika.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Bošković, na mjestu masovnih ubistava Bošnjaka s područja Srebrenice, pucao u glavu dječaku, kojem je prethodno kazao da može ići.

“Optuženi je dječaku rekao: ‘Slobodan si, možeš ići’, a kada je krenuo prema šumi, on mu je pucao u glavu”, zaključilo je Vijeće. Prema ocjeni Vijeća, Bošković je iskoristio nemoć i nezaštićenost dječaka, počinivši ovo djelo iz obijesti.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Vijeća Zoran Božić je kazao da činjenica da Boković nije bio vojnik, ne znači da nije mogao počiniti ratni zločin.

Također, kako je dodao, činjenica da dječak nije identifikovan, ne znači da nije postojao. Dva svjedoka Optužbe, kako je objasnio, potvrdili su da su vidjeli dječaka.

“Presuda je utemeljena za iskazu svjedoka SB-1 i iskazu Milorada Kucalovića iz istrage, koji su istiniti i uvjerljivi”, kazao je Božić.

Kucalović je na suđenju promijenio iskaz, a njegovo obrazloženje nije bilo logično za Vijeće.

“Kucalović je u istrazi rekao da je crni mladić pucao dječaku s leđa u glavu. SB-1 je kazao da je čuo jedan ili dva pucnja, te da je sa udaljenosti od tri do pet metara vidio da ide optuženi sa puškom koja je bila uspravno u ruci. Jovo Lazić ga je upitao što ga je ubio, a optuženi je rekao da je dječak pošao da bježi”, kazao je Božić.

Vijeće je kao otežavajuće okolnosti u obzir uzelo bezobzirnost optuženog i to što je iskoristio nemoć i nezaštićenost lica koje je bilo civil.

“Kao olakšavajuće, cijenjeno je što je optuženi otac dvoje djece, ranije nije osuđivan i što je u vrijeme počinjenja djela imao 20 godina”, kazao je Božić.

Boškoviću su produžene mjere zabrane, a na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

Albina Sorguč


This post is also available in: English