Članak

Zatraženo ograničenje kretanja Naseru Oriću

29. Juna 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Naseru Oriću ograniči kretanje na Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, te da mu se oduzmu putne isprave zbog opasnosti od bjekstva.

This post is also available in: English

Tužilac Miroslav Janjić je pojasnio ograničenje kretanja na dva kantona jer “svjedoci koji su saslušani žive u Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu”, a mogućnost bjekstva veže za njegovo izručenje iz Švicarske.
Prema Tužilaštvu BiH, Orić je osumnjičen za ubistvo više srpskih civila u selu Zalazje kod Srebrenice u ljeto 1992. godine.
“Osnovana sumnja proizlazi iz iskaza svjedoka”, kazao je Janjić.
Edina Rešidović, braniteljica osumnjičenog, naglasila je kako sumnja da je Orić kao “komandant svojim potčinjenim naredio počinjenje krivičnog djela je već presuđena svar”.
Pojasnila je da je Haški tribunal oslobodio Orića jer nije imao efektivnu kontrolu nad podređenim vojnicima u Srebrenici.
“Jedinice su djelovale kao samostalne grupe grupe sa lokalnim komandantima. Od novih svjedoka, nema osnovane sumnje”, kazala je Rešidović.
Tužilac je dodao da za stradanje u Zalazju ne postoji sudska odluka niti postupak, istaknuvši da se ni u optužnici protiv Orića u Haškom tribunal ne spominje.
“Naser Orić je oslobođen za sve radnje komandovanja”, ponovila je Rešidović.
Odbrana Orića smatra da se zbog nepostojanja osnovane sumnje ne mogu izreći mjere zabrane.
“Oriću nisu poznati svjedoci koje Tužilaštvo treba da sasluša”, kazala je braniteljica Lejla Čović, istaknuvši da Orić nije bježao u Švicarsku, već je išao na obilježavanje 20-godišnjice od počinjenja genocida u Srebrenici.
Ona je dodala kako je Orić još 2008. saznao da je osumnjičen, ali da nikada nije pokušao utjecati na svjedoke.
Do prijedloga Tužilaštva BiH da se Oriću odrede mjere zabrane došlo je nakon što je izručen iz Švicarske. U toj zemlji je uhapšen 10. juna po potjernici iz Srbije za zločine počinjene na području Srebrenice.
Zahtjev za izručenje poslali su Srbija i BiH. Dvije sedmice je Orić bio u pritvoru u Švicarskoj, a za to vrijeme trajala je pravna bitka o izručenju. Odmah po dolasku na sarajevski aerodrom, Orić je sproveden u Tužilaštvo BiH, koje je za istragu nadležno od 2009. godine.
Sud BiH odluku će donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English