Članak

Strah i panika u Ripaču

29. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Bihaću, prvi svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženog Željka Stanarevića vidio u Ripaču sredinom 1992. godine, ali da nije vidio da ide u hangar po zarobljenike ili da je čuo neke loše priče o njemu.

This post is also available in: English

Nekadašnji policajac iz Ripača, Milan Matijević je svjedočio da je vidio Stanarevića kako stoji na kamionu “stodesetka” na kapiji policijske stanice, u čijem krugu su se nalazili zarobljenici. Kako je rekao, misli da je tada odvođena zadnja grupa zarobljenika.

Za optuženog Stanarevića svjedok je izjavio da ga poznaje kao poštenog i časnog dečka.

Svjedok je pojasnio da je rezervna stanica policije formirana prije njegovog dolaska u Ripač u aprilu 1992. godine, a smjestili su je u servis poljoprivrednih mašina.

On je naveo da je bošnjačko stanovništvo bilo u Ripaču do polovine juna 1992. godine, nakon čega su otišli u Bihać, te da je bio “ambijent nervoze, straha i panike, i kod jednih i kod drugih”.

Opisujući te događaje, Matijević je kazao da je bilo razoružavanje bošnjačkog stanovništva, nakon čega su otišli u Bihać. U Ripač su, pojasnio je svjedok, narednih dana dovedeni zarobljenici.

“Kad sam došao ujutro, vidio sam u dnu hangara gomilu ljudi. Poslije se ispostavilo da je oko 150 ljudi”, izjavio je Matijević, dodavši da je saznao da ih je dovela vojska, te da je bila određena straža, koja je po, njegovom mišljenju, “bila više zbog njihove bezbjednosti”.

Jedne prilike svjedoku je, kako je kazao, rečeno da iz sveske pročita do određenog broja imena zarobljenika, koji su poslije ušli u autobus i nakon toga su odvezeni. Nije mogao precizirati da li je pročitao 70 ili 80 imena zarobljenika.

Tužilaštvo tereti Željka Stanarevića da je, kao vojni policajac Petnaeste bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (općina Bihać), učestvovao u progonu bošnjačkih civila.

Na teret mu je stavljeno da je između 24. juna i prve polovice jula 1992. godine učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan. Stanarević je optužen da je usmrtio četiri lica i učestvovao u bacanju tijela u jamu.

Iz jame su 1997. ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i 11 osoba izvedenih iz logora u Ripaču.

Matijević je kazao da je zarobljenike koji su ostali u Ripaču Vojna policija odvodila u grupama od desetak ljudi, ali ne zna koliko je tačno bilo tura niti gdje su odvođeni.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da nije vidio optuženog da ide u hangar po zarobljenike, da učestvuje u hapšenju, niti da je čuo neke loše priče o njemu.

Suđenje će se nastaviti 6. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English