Članak

Podignuta optužnica za zločine u Čapljini

24. Juna 2015.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika policije zbog ratnog zločina počinjenog nad civilma na području Čapljine.

This post is also available in: English

Tužilaštvo smatra da su ove zločine počinili Nikola Zovko, komandir Policijske stanice (PS) Čapljina, Petar Krndelj pomoćnik komandira, Krešo Rajič, komandir voda Vojne policije i Ivica Čutura kao policajac.

“Nikola Zovko, Petar Krndelj i Krešo Rajič terete se da su zajedno sa drugim pripadnicima civilne policije i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi zarobili tri nenaoružana civilna lica bošnjačke nacionalnosti, a potom ih lišili života”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Prema saopštenju, akcijom je rukovodio Krndelj. Zovko i Krndelj osumnjičeni su da su u ovoj akciji teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u policiju u Čapljini, gdje su ga pripadnici civilne policije fizički i psihički maltretirali.

“Zbog ranjavanja i zadobijenih povreda, lice je duže vrijeme bilo izloženo teškim fizičkim patnjama, zbog čega i danas osjeća posljedice”, navodi se u saopštenju.

Čuturu, Zovku i Krndelja Tužilaštvo sumnjiči i da su u julu 1993. godine u selu Veledarova Mahala, više civila bošnjačke nacionalnosti na prevaru namamili u kombi i odveli u zatočenički objekat “Gabela”, gdje su ostali do polovine decembra te godine.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English