Članak

Iz Tomašice ekshumirani posmrtni ostaci 371 osobe

24. Juna 2015.00:00
Forenzički ekspert Optužbe Ian Hanson je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom kazao da je iz najveće masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora ekshumirana “371 skupina posmrtnih ostataka”.

This post is also available in: English

U te skupine ubrojena su cijela tijela, dijelovi tijela, kao i pojedinačne kosti. Konačan broj pronađenih žrtava znaće se poslije identifikacije DNK metodom, objasnio je Hanson, koji je 2013. nadgledao ekshumaciju u Tomašici kao zamjenik direktora Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) za forenziku.

Svjedok je naznačio da su neki od leševa iz Tomašice ranije bili prebačeni u sekundarnu grobnicu na lokaciji Jakarina kosa kod Prijedora. Sa te lokacije, precizirao je Hanson, 2001. godine ekshumirano je “130 cijelih tijela, 259 dijelova tijela”, odnosno posmrtni ostaci “minimalno 298 osoba”.

“Povezanost posmrtnih ostataka iz Tomašice i Jakarine kose potvrđena je DNK analizom”, istakao je Hanson.

Ekspert Tužilaštva podvukao je da tokom ekshumacija “nisu pronađene vojne uniforme ili drugi vojnički predmeti”, već samo predmeti koje ljudi svakodnevno nose sa sobom.

Prema optužnici koja ratnog komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) generala Mladića tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Muslimane pokopane u rudniku Tomašica, po tužiocima, ubile su snage VRS-a u selima oko Prijedora s proljeća 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Hanson je posvjedočio i da su tokom ekshumacije pronađeni tragovi otkopavanja i posljedičnog “mrvljenja” posmrtnih ostataka teškim mašinama poput velikih rovokopača. Neki od posmrtnih ostataka pronađeni su, stoga, na površini. Grobnica je, po svjedoku, bila pokrivena ogromnom količinom ilovače, a tokom otkopavanja uklonjeno je 40.000 kubnih metara zemlje.

Leševi su, po nalazima eksperta, u grobnicu polagani u najmanje četiri navrata, a slojevi tijela bili su odvojeni slojevima ilovače. Zbog toga što je ilovača sprečavala da kiseonik dopre do leševa, do raspadanja tijela skoro da nije ni došlo.

“Tijela su bila vrlo očuvana, što potvrđuje i da su pokopana nedugo poslije smrti”, kazao je Hanson.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Hanson je izjavio da njegov zadatak nije bilo utvrđivanje pod kojim su okolnostima i kada žrtve stradale.

Potvrdio je, međutim, da je od Instituta za nestala lica BiH dobio informaciju da je “između 800 i 900 tijela bilo dopremljeno u Tomašicu od maja do avgusta 1992”. Po istom izvoru, među pokopanima su bile žrtve iz područja Brda kod Prijdora stradale 20. jula 1992, kao i 140 ubijenih u logoru Keraterm 24. jula 1992. godine.

Te informacije ni ICMP ni Hanson, kako je rekao, nisu provjeravali.

Unakrsno ispitivanje Hansona, advokat Lukić će okončati sutra, 25. juna.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English