Članak

Živi štit u Šantićevoj ulici

17. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, dva svjedoka Tužilaštva BiH su ispričala kako su ranjeni tokom prinudnih radova u Šantićevoj ulici.

This post is also available in: English

Svjedok Mirsad Demirović, koji je 1993. bio zatvoren u Heliodromu, rekao je kako je 6. augusta te godine odveden na prinudni rad u Šantićevu ulicu.

“Tražili su nekoga ko zna pilati, i ja sam se javio. (…) Čim sam upalio motor, pala je granata i više se ničega ne sjećam. Probudio sam se u bolnici”, kazao je svjedok, dodavši da je nakon liječenja vraćen u Heliodrom.

I drugi svjedok, Omer Husagić, izjavio je da je, boraveći u Heliodromu, odvođen na prinudne radove. Rekao je kako je u Šantićevoj ulici bio dva puta, gdje je 6. augusta 1993. i ranjen.

“Skupili su nas grupu i doveli u Šantićevu, gdje su najžešća borbena dejstva. Punili smo vreće i time zatvarali prozore da to bude zaštićeno. Začuli su se udarci metaka, prskanje fasade i tom prilikom sam ranjen. To je bila lakša povreda”, ispričao je svjedok.

Nakon povratka u Heliodrom, kako je kazao, više nije odvođen na radove.

Svjedok Meho Kodro je izjavio da je tokom svog boravka u Heliodromu 67 puta odvođen da radi u ovoj ulici, koja je bila nedaleko od linije razdvajanja. Napomenuo je da je tu bilo najteže raditi jer se stalno pucalo.

“Kad smo počeli ići na radove, nije me mašila Šantićeva ulica; 67 dana sam bio u živom štitu u Šantićevoj. Puni vreće i guraj na ulicu”, rekao je on i dodao da su ljudi, obavljajući radove u ovoj ulici, ginuli i bili ranjavani.

Ispričao je i kako su ga 5. augusta 1993. godine, nakon radova, pripadnici antiterorističke grupe (ATG) pretukli u zgradi Pošte.

“Poslije nas odvode u Rudnik i tu dolazi gospodin Puljić Mile i pita ko nas je bio. Pružao je i medicinsku pomoć ko je htio, ali ja nisam htio ići u bolnicu. Vratio sam se u Heliodrom”, kazao je svjedok Kodro.

Na pitanje da li su tog dana pripadnici Druge bojne tukli zatočenike, odgovorio je da nisu.

“Kad sam ja tučen, tu su bila dva-tri pripadnika Druge bojne, ali oni nisu učestvovali, već ATG”, pojasnio je svjedok.

Puljić je optužen da je, kao komandant Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dopustio podređenima da zatvorenike iz Heliodroma odvode na prinudni rad, u živi štit, i učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima.

Suđenje se nastavlja 1. jula.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English