Članak

Razoružavanje u Grborezima

17. Juna 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Livna, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je učestvovao u akciji razoružavanja bošnjačkog stanovništva u selu Grborezi u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

“Ja sam bio u Komoranima i išli smo u selo Grborezi”, ispričao je Mirko Vrdoljak, nekadašnji pripadnik jedinice Petar Krešimir IV pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), prisjećajući se razoružavanja bošnjačkog stanovništva 21. jula 1993. godine.

On je objasnio da je razoružavanje u selu Komorani prošlo mirno i da su Bošnjaci odvedeni u školu u selo Orguz.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, svjedok je rekao da je Zdenko Andabak “valjda bio zapovjednik” i da je taj dan “valjda bio tu”.

Tužiteljica Lejla Konjić je svjedoku predočila zapisnik o saslušanju iz 2014. godine radi razlike u iskazu, nakon čega je on objasnio “da je po priči ljudi on bio tu u Grborezima”, te istaknuo da optuženog nikad nije upoznao niti je pričao s njim.

Prema optužnici, Andabak je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovom prisustvu rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili.

Pripadnici Druge lakojurišne bojne su, kako je navedeno, potom ranili još jednu osobu, koju je, prema optužnici, Andabak usmrtio hicem u glavu.

Vrdoljak je kazao da se u Grborezima preko megafona pozivano na predaju oružja, koje su uzimali pripadnici vojne policije i HVO-a, te da ne zna zbog čega su “muslimani tjerani u školu”.

Tužiteljica Konjić je rekla da nema daljih pitanja zbog razlika u iskazima svjedoka.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je ispričao da je njegova grupa sprovela kolonu od 20 do 25 Bošnjaka i da su se vraćali kada se začuo kratak rafal, nakon čega “se dobro zapucalo”, te da se pričalo da je Zdenko Andabak bio na ulazu u selo Grborezi.

Na pitanje optuženog da li je vidio da su dovođeni nehrvati bili pretučeni ili krvavi, svjedok je rekao da nisu i da je “sve bilo mirno do te zadnje kuće”.

Suđenje će se nastaviti 1. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English