Članak

Ranjavanje u Čohodor Mahali

17. Juna 2015.00:00
Zaštićena svjedokinja na suđenju Radomanu Fundupu za ratni zločin opisala je kako je ranjena u kući u Čohodor Mahali na području općine Foča.

This post is also available in: English

Prema iskazu svjedokinje, ubistva žena i djece u Čohodor Mahali su počela 9. juna 1992. godine. Kako se prisjetila, najprije je napadnuta kuća njenih prijatelja u kojoj su ubijene tri žene i dvoje djece.

“Bilo je to 9. juna, kasno navečer… Čula sam vrisku i galamu”, rekla je svjedokinja dodavši da je sutradan ujutro ispred dvorišta napadnute kuće vidjela jedno žensko tijelo. Ujutro je od komšinice saznala da su u kući svi ubijeni.

Svjedokinja C-1 je ispričala da su tog dana, u poslijepodnevnim satima, u kuću u kojoj je bila skupa sa svekrvom, zaovom i starijom komšinicom, došla dvojica uniformisanih muškaraca.

“Tražili su radiostanicu. Ja sam rekla da nemamo. Jedan od njih je repetirao i upucao svekrvu u stomak. Cijev se okrenula prema meni. Na mene je rafal ispaljen, ali nijedan me metak nije pogodio. Samo sam pala potrbuške”, kazala je svjedokinja.

Ona je rekla da je nakon toga jedan od vojnika otišao na sprat kuće i začula se vriska i pucanj. Kada se vojnik vratio, kako je kazala, njenu ranjenu svekrvu je upucao u glavu, a nju u leđa.

“Prostrijeljen je metak kroz mene. S leđa je izašao kroz desnu dojku. Sjećam se da su me onda udarali po cijelom tijelu. Nakon toga sam se onesvijestila”, prisjetila se C-1.

Svjedokinja je rekla da je jednog od vojnika prepoznala.

“Bio je to Fundup. Kasnije sam saznala da se zove Radoman”, izjavila je ona, ustvrdivši kako ga je prepoznala jer je desetak dana prije tog događaja Fundup bio kod njenog komšije.

Radoman Fundup, bivši pripadnik Fočanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za ubistva i zlostavljanje civila. S još dvije osobe je on, prema optužnici, u Čohodor Mahali učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet osoba, te ranjavanju jedne žene.

Svjedokinja nije mogla prepoznati optuženog Fundupa kao osobu koja ju je 10. juna 1992. godine pokušala ubiti u njenoj kući.

“Toliko godina je prošlo. Ja sam se promijenila. I on se sigurno promijenio. Ne mogu da kažem da je to on jer nisam 100 posto sigurna”, navela je C-1.

Ona je ispričala kako je ranjavanje preživjela tako što ju je jedan od komšija odvezao u bolnicu, gdje su je operisali i liječili desetak dana.

Prisjetila se da je osoblje bolnice govorilo kako je “Fundup pobio sve u Čohodor Mahali”.

“Radomana su spominjali. Bile su to priče iz hodnika. Govorili su da je puno žena i djece ubijeno”, rekla je C-1.

Pred kraj svjedočenja je ispričala kako je spašena zahvaljujući poznanici i njenim komšijama koji su im pomogli da u ljeto 1992. autobusom napuste Foču.

Odbrana je tokom unakrsnog ispitivanja svjedokinji predočila dvije fotografije, te njene ranije date izjave.

Odgovarajući na pitanja, svjedokinja je rekla da ne prepoznaje osobe s predočenih fotografije, odnosno da one nisu bile prisutne u njenoj kući 1992. godine, kada je ustrijeljena.

Advokat Slaviša Prodanović podsjetio je svjedokinju na njenu izjavu datu policijskim organima u Goraždu 1997. godine, kada je izjavila da su u njenoj kući bile “tri uniformisane osobe i puno četnika oko kuće”, na što je ona odgovorila kako je tačno ono što je danas izjavila u sudnici.

Fundup je optužen i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. S još jednom osobom, kako je navedeno u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, dajući im dojam da će biti strijeljani.

Na današnjem ročištu, Odbrana je zatražila da se Fundup pusti iz pritvora, čemu se Tužilaštvo nije usprotivilo, ali je zatražilo da Sudsko vijeće optuženom odredi mjere zabrane.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English