Članak

Vožnja kamiona prerasla u 12 tačaka optužnice

16. Juna 2015.00:00
Odbrana Olivera Krsmanovića je u završnoj riječi predložila da optuženi bude proglašen krivim za pomaganje u otmici civila iz Sjeverina (Srbija), dok je za svih ostalih 11 tačaka optužnice za zločine počinjene u Višegradu istakla da nisu dokazane.

This post is also available in: English

Prema ocjeni Odbrane, Krsmanović ne bi bio optužen za druge zločine počinjene u Višegradu da nije slučaja Sjeverin, za koji je u Srbiji u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora, zajedno sa Milanom Lukićem, osuđenim pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor za zločine počinjene u Višegradu.
“Zbog Sjeverina se zaključuje da je morao biti u svim događajima s Lukićem”, rekao je branilac Slaviša Prodanović.
Analizirajući iskaze svjedoka po optužbama za prisilne nestanke, ubistva, silovanje, mučenje i druga djela počinjena 1992. godine, Prodanović je kazao da su neki od njih Krsmanovića spomenuli tek nakon što je uhapšen.
“Svjedok na suđenju okrivljuje optuženog za smrt brata, a na pitanje zašto to nije rekao ranije, odgovara da je to čuo nakon hapšenja”, naveo je Prodanović govoreći o tački koja Krsmanovića tereti za nečovječno postupanje u naselju Crnča.
Odbrana je za više tačaka istakla da svjedoci u početnim iskazima nisu spominjali Krsmanovića, kao ni na suđenju Lukiću u Haagu.
Za Prodanovića je neprimjereno što Haški tribunal nije dozvolio da Odbrana pozove zaštićene svjedoke koji nisu spominjali Krsmanovića kada je u pitanju paljenje civila na Bikavcu.
Kada je riječ o silovanju u hotelu “Vilina vlas”, Odbrana je navela da je oštećena svjedokinja izjavila kako pretpostavlja da ju je silovao Krsmanović, ali da ga nije mogla prepoznati iako ga dobro poznaje.
Drugom svjedoku, koji je naveo da je Krsmanović učestvovao u prisiljavanju druge osobe da siluje, prema Odbrani, ne može se vjerovati jer je alkoholičar.
“Odbrana je uložila izjavu sina ovog svjedoka, koji je rekao da je njegov otac cijeli život problematičan i da će za novac reći šta hoćete”, podsjetio je Prodanović.
Prema ocjeni Odbrane, bilo je i svjedoka koji su bili ucijenjeni da svjedoče.
Prodanović je naveo kako Odbrana od početka nije osporavala da je optuženi učestvovao u otmici civila iz Sjeverina u oktobru 1992., ali da nije imao ulogu koja je opisana u optužnici.
Krsmanovića su, kako je napomenuo, vojnici pozvali da svojim kamionom preveze zarobljenike za razmjenu i da je on pošao s njima, ali da je tek u putu vidio da se radi o civilima i da nije učestvovao u njihovom ubistvu.
“Očekujemo od vas da sudite po zakonu. Kad politika zakuca na vrata, pravda bježi kod prozor”, kazao je branilac.
Krsmanović je u završnom obraćanju naveo da je tokom cijelog suđenja izražavao žaljenje svim žrtvama i da to ponovo čini.
On je rekao da mu je tokom istrage nuđena nagodba, samo da kaže gdje se nalazi masovna grobnica i da mu je rečeno da je “politika uzela maha”.
Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 17. juli.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English