Članak

Izrešetana vozila

16. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je u napadnutoj koloni u Kukavicama izgubio tri člana porodice.

This post is also available in: English

Vladimir Pljevaljčić je ispričao da je zbog bezbjednosti iz Goražda otišao 27. augusta 1992., uz pomoć Vojske Republike Srpske (VRS), koja ih je spasila iz “okruženja”.

Kako je naveo, sa mjesta Jabuka, u civilnom vozilu je krenuo sa tetkom i njenim suprugom, te djedom. Bili su, kako je precizirao, dio kolone koja se kretala prema Mesićima.

“Negdje kod Mesića smo čuli pucnjeve, ali nismo računali na to. (…) Mislili smo da je to čista srpska teritorija”, rekao je svjedok i dodao da je potom ugledao “izrešetano” vozilo i mrtve komšije.

On je kazao da je ubrzo pucano po njihovom vozilu, te da su svi osim njega poginuli.

“Tetka je rekla: ‘Spasi se ti.’ Krenuo sam sam i zaustavio jedan kamion, koji me odvezao do Rogatice. U autobusu u Rogatici sam vidio mrtvo dijete i ranjene ljude”, naveo je Pljevaljčić.

Svjedok je kazao da su tijela članova njegove porodice izvučena nakon dva do tri mjeseca.

Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 28. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice, u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.

Drakovcu je na teret stavljeno i da je krajem 1992. godine na području Foče počinio ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i ratnog zarobljenika.

Suđenje se nastavlja 23. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English